Otwórz menu główne

Zmiany

Tego jeść nie będziecie, bo jest obrzydliwością

Dodane 8 bajtów, 17:37, 19 cze 2022
[[File:Koszerna kuchnia.jpg|thumb|left|Przykład koszernej kuchni z podwójnym zestawem wszystkiego]]
Co więcej, produkty mięsne nie powinny się nawet stykać z mlecznymi. Nawet pośrednio. Naczynie, które zostało „pobrudzone” tłuszczem z mleka, nie może już być używane do mięsa – ani na odwrót. Dlatego typowa koszerna kuchnia to tak naprawdę dwie albo i trzy kuchnie w jednej: oddzielne zestawy naczyń mięsnych, mlecznych i neutralnych, oddzielne zestawy sztućców, garnków, przyborów kuchennych i ściereczek, oddzielne szafki, blaty, lodówki, kuchenki, zlewozmywaki i zmywarki. Najlepiej wyraźnie oznakowane (przeważnie kolorami), żeby ktoś przypadkiem nie pokroił mięsnym nożem na „mięsnej” desce cebuli, która ma być dodana do mlecznej potrawy.
Jak ważne jest oddzielanie mięsa od mleka, pokazuje sposób obchodzenia Święta Tygodni (''Szawuot''), kiedy Żydzi wspominają, jak Bóg nadał im prawo za pośrednictwem Mojżesza.