Otwórz menu główne

Zmiany

Ani z papryki, ani ze Szczecina

Usunięte 18 bajtów, 14:29, 20 cze 2022
Tak więc można powiedzieć, że paprykarz szczeciński to polskie połączenie tradycji kulinarnych Senegalu i Węgier. W Szczecinie robiono ekstremalną kuchnię ''fusion'', zanim to było modne! Po upadku Gryfa na początku transformacji, paprykarz przestał być produkowany w Szczecinie, ale że nazwa nie jest prawnie zastrzeżona, to wkrótce zaczęły go wyrabiać zakłady w całej Polsce – często z ryb słodkowodnych. Etykiety przeważnie podają oględnie, że w skład paprykarza wchodzą „przyprawy”, więc papryki może tam wcale nie być. Tak jak Święte Imperium Rzymskie według Voltaire'a nie było ani świętym, ani imperium, ani rzymskim, tak i dzisiejszy paprykarz szczeciński nie jest ani z papryki, ani ze Szczecina.
<gallery classmode="center" widths="200px" packed heights="150px">
File:Litkowal.jpg | Należący do PPDiUR Gryf statek m/t&nbsp;''Likowal'' na łowisku u&nbsp;wybrzeży Senegalu w&nbsp;1977&nbsp;r.
File:Litkowal Dakar.jpg | Załoga m/t&nbsp;''Likowal'' w&nbsp;Dakarze