Otwórz menu główne

Zmiany

W weselu chleb spożywaj, w radości pij wino

Dodany 1 bajt, 22:03, 24 sie 2022
}}</ref>
Podobnie jak nabiał i&nbsp;mlekomięso, tak też produkty, które są zakazane podczas Paschy, mogą „pobrudzić” inne artykuły spożywcze oraz wszelkie przyrządy i&nbsp;powierzchnie, z&nbsp;którymi się zetkną. Dlatego, gdy przychodzi święto Paschy, to wszystkie blaty i&nbsp;urządzenia kuchenne, jak zlewy i&nbsp;piekarniki, trzeba dokładnie wyczyścić, żeby nie zostały na nich najmniejsze drobinki czegokolwiek zakwaszonego. Mniejsze sprzęty, jak naczynia i&nbsp;sztućce, używane zwykle w&nbsp;ciągu roku, chowa się do szafek, a&nbsp;ze specjalnych paschalnych szafek wyciąga się paschalne naczynia i&nbsp;sztućce. Pamiętacie, jak pisałem, że w&nbsp;żydowskiej kuchni są po trzy zestawy naczyń i&nbsp;sztućców? To nie do końca prawda. Potrzeba bowiem aż sześciu zestawów:
<nomobile>{|