Otwórz menu główne

Zmiany

Postna robi się tem samym sposobem, tylko<ref>W rękopisie: „tulko”.</ref> wchodzi rosół z ryb, a zamiast słoniny daje się ryba ściągnięta na maśle w kostkę pokrajana.
 
=== Zupa grzybowa mięsna na osób 10 ===
Bierze się mięsa f. 10, zaciąga się rumiano; jak będzie miało dosyć, odstawia się, ażeby ostygło; później daje się dwie kur do tego mięsa. Nalewa się czystą wodą, stawia się na ogniu, żeby się z wolna zagotowało; odszumowawszy dodać należy włoszczyzny i niech się bardzo wolno gotuje przez godzinę, przez to zostanie bardzo czysta. Bierze grzybków suszonych, czysto wypłukać, niech się gotują także; różnych jarzyn, jako to: marchwi, pietruszki, selerów, cebuli, szatkuje się lub sieka, jak kto chce, daje się ta włoszczyzna na masło, które powinno być przysposobione, w rądlu niech się podmarzy do połowy miętkości; później nalewa się tym rosołem rumianym na godzinę przed dawaniem do stołu, smak tych grzybków, co się gotuje, także się gotowany dodaje do tej zupy. Grzyby także powinny być w tej zupie tak pokrajane jak i włoszczyzna; daje się z knedlami z farszu, a farsz powinien być z piersi kurzych zrobiony; daje się także i z kluskami z masła, dodawszy soli do smaku daje się na stół. Zupa postna grzybowa robi się tym samym '''[9]''' sposobem, tylko zamiast rosołu z mięsa daje się rosół z ryb; można tak samo rumiano zrobić jak i z mięsa, tylko się kładzie wprzód do rądla dużo marchwi i trochę cebuli, dodawszy masła kawałek; grzybków powinno więcej wchodzić jak do mięsnej. Postna zupa daje się najwięcej z rodzenkami, z kaszą perłową, z grzybkami i z kluskami; można i z knedlami, a wtedy robi się farsz z ryb; dodawszy smaku i soli, daje się na stół.
{{Przypisy}}