Otwórz menu główne

Zmiany

=== Zupa z kaszy perłowej zabielana na osób 10 ===
Bierze się mięsa f. 10 i dwie kur starych, wymywszy stawia się na ogniu, odszumowawszy dodaje się jarzyn i niech się gotuje na wolnym ogniu ciągle przez godzin cztery; bierze się kaszy perłowej trzy ćwierci kwarty, płucze się aż do czystej wody, daje się do rądla lub garnka czystego; bierze się naczynie podług proporcyi, nalewa się rosołem dodawszy kwaterkę młodego masła, ażeby kasza w gotowaniu '''[10]''' nie zczerniała, co czasem bywa, że od wody zczernieje, a że rosołem letkim nalane, to znaczy tyle jakby wodą. Stawia się na ogniu, żeby się gotowało, kasza powinna być na miętko ugotowana; na pół godziny przed dawaniem do stołu bierze się ta kasza do rądla dodawszy kawałek masła młodego, rozbija się; jak się dobrze rozbije, rozmieszuje się z rosołem, zabiela się z półkwartą śmietany kwaśnej i żółtkami z jaj, miesza się na ogniu, aż będzie dobrze gorące, ale należy pilnie uważać, żeby się nie zagotowało, bo wtedy by się zwarzyło. Dodawszy soli i cytryny do smaku, daje się na stół. Postna tym samym sposobem się robi, tylko zamiast rosołu z mięsa bierze się rosół z ryb.
 
=== Zupa z szczewicy mięsna na osób 10 ===
Bierze się mięsa f. 10, kur starych 3, cielęciny parę funtów, obmywa się czysto, zastawia się, nalawszy, odszumować, dodaje się włoszczyzny, kur i cielęciny więcej się dodaje dlatego, że szoczewica ma tę własność, że osłabia rosół. Rosół ten powinien być dobrze ugotowany. Bierze się kwartę soczewicy czysto przebranej, wypłukać, nalewa się miętką wodą, dodawszy kawałek masła młodego, trochę soli i bukiet zielony pietruszki. Dlatego się nalewa miętką wodę, że w twardej nie chce się ugotować; jak zostanie miętką, przeciera się przez gęste sito lub pytel; jak się skończy, bierze się do czystego rądla (na pół godziny przed dawaniem), rosołem ugotowanym rozmieszuje się, stawia się na ogniu; jak się zagotuje, to niech się gotuje na wolnym ogniu do czasu, aż się będzie dawać na stół; na wydaniu tłustość się zbiera dodawszy soli do smaku; daje się z ryżem, z grzankami lub z makaronem dobrym włoskim.
 
Zupa postna z szoczewicy tym samym orbi robi się sposobem, tylko zamiast rosołu z mięsa wchodzi rosół z ryb.
 
 
{{Przypisy}}