Otwórz menu główne

Zmiany

=== Zupa grochowa mięsna na 10 osób ===
Bierze się mięsa f. 8. Kur , kur starych dwie, cielęciny funtów 8. Wypłukawszy zastawia się, dodawszy włoszczyzny różnej, niech się dobrze wygotuje. Bierze się grochu młodego dwie kwarty wyłuskanego, wypłukać należy dodawszy '''[8]''' bukiet zielony pietruszki, i korzeni się daje; nalawszy rosołem nie bardzo mocnym, niech się gotuje, aż zostanie miętki; później się przeciera przez sito gęste; jak się skończy, bierze się do rądla czystego; na pół godziny przed daniem rozmieszuje się z ugotowanym rosołem; mieszać należy, aż się zagotuje, niech się na wolnym ogniu gotuje; na samym dawaniu do wazy powinna być barwa zrobiona z obgotowanego szpinaku i zielonej pietruszki ubiwszy w moździerzu, z łyżką<ref>W rękopisie: „łużkę”.</ref> stołową masła młodego, przetarłszy przez pytel; tedy się zbiera tłustość z tej zupy, jaka będzie, wymieszuje się z tą barwą szpinaku, ażeby dodać zieloności grochowej, dodawszy soli do smaku daje się na stół; grzanki powinny być w kostkę krajane i na maśle odsmarzane; niektóre osoby lubią słoninę ugotowaną krajaną w kostkę jak grzanki.
Postna robi się tem samym sposobem, tylko<ref>W rękopisie: „tulko”.</ref> wchodzi rosół z ryb, a zamiast słoniny daje się ryba ściągnięta na maśle w kostkę pokrajana.
=== Zupa grzybowa mięsna na osób 10 ===