Otwórz menu główne

Zmiany

=== Zupa po włosku z makaronem i parmezonem na osób 10 ===
Bierze się mięsa wołowego f. 10 z kościami, kur starych 2, parę funtów cielęciny, zaciąga się rumiano z tego mięsa; jak ma dosyć, odlewa się na bok, niechaj ostygnie, później nalewa się czystą wodą dodawszy te kury 2 i cielęcinę; jak się odszumuje czysto, dodawszy różnej włoszczyzny, niechaj się gotuje na wolnym ogniu przez dobre 4 godziny. Makaron grubości gęsich piór powinien być na wodzie miętko ugotowany; odlawszy go wypłukuje się w zimnej wodzie, wybrać należy na sito, ażeby woda obeschła, kraje się na drobne kawałki; jak się ukończy, wkłada się w czyste naczynie, nalewa się rosołu, niech stoi na wolnym ogniu; nie potrzeba, żeby się gotował, tylko żeby był dobrze gorący; na samem dawaniu tej zupy, która powinna być przez czyste płótno przecedzona, odcedziwszy ten makaron, który stał na wolnym ogniu, wkłada się do tej zupy, dodawszy soli do smaku, daje się do stołu. Ser parmezon utarty na tarce daje się osobno na talerzu do tej zupy; daje się także ta zupa i do drobnego makaronu. Postna daje się tym sposobem, tylko powinien wchodzić rosół rumiany z ryb.
 
=== Zupa z kapustą na osób 10 ===
{{Przypisy}}