Otwórz menu główne

Zmiany

Bierze się mięsa f. 10, kur starych 2, cielęciny f. 4, zaciąga się rumiano z funtów 10<ref>W rękopisie: „funtów fi 10”</ref> mięsa dodawszy kury i cielęcinę, nalewa się czystą wodą, niech się gotuje, należy czysto odszumować, dodawszy różnej włoszczyzny, niech się dobrze gotuje przez godzin 4; rosół ten powinien być mocny, bo sago ma tę własność, że jak go się do zupy kładzie, to ją osłabia; później bierze się sago funt 1, wsypuje go się na gotowaną wodę, niech się gotuje; jak będzie sago przezroczyste, wtedy ma dosyć, odlewa go się na sito, wypłukać go potrzeba w czystej wodzie, wkłada się do rądla, nalewa się rosołem, stawia go się wolnym ogniu, aby było gorące; na samym wydawaniu tej zupy odlewa się go na sito lub przetak; jak się obwarzy,<ref>W rękopisie: „obważy”</ref> daje się do tej zupy, co jest w wazie; dodawszy soli do smaku, daje się do stołu. Daje się także ta zupa zabielana, a wtedy nie daje się rosołu rumiano, tylko rosół biały i kwaterkę śmietany kwaśnej bardzo przedniej z 10 żółtkami z jaj; na samym wydawaniu tej zupy zabiela się. Postna daje się tym samym sposobem , zamiast mięsa ryby.
'''[32]'''  
=== Zupa z grzankami i z parmezonem ===
Bierze się mięsa wołowego f. 10, kur starych 2, cielęciny f. 3, z mięsa tego zaciąga się rumiano; jak będzie zaciągnięte, dodawszy te dwie kury i cielęcinę, nastawia się czystą wodą, niechaj się gotuje; odszumować czysto, dodać świeżej włoszczyzny, niechaj się gotuje przez 4 godziny na wolnym ogniu; bierze się kilka bułek i robią się grzanki czworograniaste; układa się na czystą blachę, posypuje się tartem syrem parmesonem, skropiwszy ich dobrze rozpuszczonem masłem,<ref>W rękopisie: „posypuje się tartem syrem skropiwszy ich parmesonem dobrze rozpuszczonem masłem”</ref> wstawia się do pieca nie bardzo gorącego, aby wyschły z wierzchu, kolor wzięły rumiany, wtedy się wyjmuje z pieca i układa się na pułmisku; na samem dawaniu tej zupy do stołu przecedza się przez czyste płótno, dodawszy soli do smaku wlewa się czyta do wazy, daje się na stół, grzanki przysposobione daje się na półmisku do stołu. Postna daje się tym samym sposobem, tylko zamiast rosołu z mięsa wchodzi rosół z ryb.
{{Przypisy}}