Otwórz menu główne

Zmiany

=== Zupa z kaszy perłowej rozbierana czyli ''soupp aux grosperle'' ===
Bierze się mięsa wołowego f. 10, kur starych 2, cielęciny f. 3, '''[30]''' obmywa to wszystko, nastawia się nalawszy czystą wodą; należy czysto odszumować, dodawszy włoszczyzny niech się gotuje przez 4 godziny ciągle; bierze się funt kaszy perłowej wypłukawszy ją czysto, nastawia się; jak się zagotuje, wkłada się kawałek masła wymieszawszy ją dobrze i niech się gotuje na wolnym ogniu; na pół godziny przed dawaniem tej zupy do stołu bierze się kasza, która powinna być dobrze ugotowana, do czystego rądla; dodawszy kawałek masła młodego rozbija się to masło z kaszą; jak będzie dobrze rozbite, zmieszuje się z rosołem, któryśmy nastawili, potem bierze się na ogień mieszając ciągle; koper i pietruszka trochę obgotowane w wodzie powinno być usiekane i dane do tej zupy; jak będzie dobrze gorąca, dodawszy soli do smaku daje się do stołu.  Postna robi się tym samym sposobem, tylko [zamiast]<ref>Słowo opuszczone w rękopisie.</ref> rosołu z mięsa daje się rosół z ryb.
Przestroga daje się: na to potrzeba najwięcej uważać, że czasem i woda nie może się zgodzić z kaszą, więc zamiast wody ze studni, bierze się woda ze stawu, a w każdej wodzie ze stawu lub rzeki czystej kasza się najprędzej<ref>W rękopisie: „najrędzej”.</ref> gotuje i będzie czyste. Szocewica także przeciwna bywa, że się w studziennej wodzie nie chce ugotować, ale w stawowej lub rzecznej najprędzej się ugotuje.