Otwórz menu główne

Zmiany

Z wizytą w Soplicowie: Bigosu smak przedziwny

Dodane 90 bajtów, 18:49, 30 sty 2019
(Jak od dziecka w nas wpajano)
Kilka kapust daje się:
Więc krojona krojoną prosto z główki, Więc kiszonakiszoną,Tudzież pasteryzowanapasteryzowaną.
(Ta ostatnia to są nasze kapuściane głowy,
Co niestety w tej postaci tylko idą jako towar eksportowy).
Tydzień, a czasami nawet dwa.
Kto cierpliwszy ten, rzecz jasna, wiele lepszy bigos ma.
Dobry jestem człowiek wiec więc i tego nie ominę,
Że w ostatniej fazie,
To czerwonym trzeba bigos podlać winem.
Oraz to, co aktualnie dzieje się na świecie.</poem>
| źródło = Kern, Ludwik Jerzy, ''[https://przekroj.pl/archiwum/artykuly/105160 Bigos,''''Przekrój'' nr 2686 (50/1996), s. 42
}}
{{Nawigacja|poprz=Prawdziwy staropolski bigos}}