Otwórz menu główne

Zmiany

Lista światowego dziedzictwa kulinarnego

Rozmiar się nie zmienił, 21:55, 11 lis 2023
brak opisu edycji
! Tradycja !! width=130px | Kraje zgłaszające !! Rok wpisania !! Filmik (po ang. lub franc.)
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/artisanal-know-how-and-culture-of-baguette-bread-01883 Bagietka]''' – podłużna bułka z mąki pszennej na zaczynie drożdżowym <br>(zobacz też: [[Czy poolish wymyślili Polacy?]]) || align=left data-sort-value="Francja" | [[File:FRA.png|border|26px27px|]]&nbsp;Francja || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=TH6LPWREG7I|szer=200|poz=left|opis=''Les savoir-faire artisanaux et la culture de la baguette de pain''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/USL/culture-of-ukrainian-borscht-cooking-01852 Barszcz]''' ukraiński – wpisany pilnie na listę dziedzictwa zagrożonego || align=left data-sort-value="Ukraina" | [[File:UKR.png|border|26px27px|]]&nbsp;Ukraina || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=A01buIjvLCQ|szer=200|poz=left|opis=''Culture of Ukrainian borscht cooking''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/ceebu-jn-a-culinary-art-of-senegal-01748 Ceebu jën]''''' (czyt.: ''ciebu dzien'') – senegalska potrawa z&nbsp;ryżu, ryby i&nbsp;warzyw<br>(zobacz też: [[Ani z&nbsp;papryki, ani ze Szczecina#Paprykarz|Ani z&nbsp;papryki, ani ze Szczecina]]) || align=left data-sort-value="Senegal" | [[File:SEN.png|border|26px27px|]]&nbsp;Senegal || 2021 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=QlLxWJcSInw|szer=200|poz=left|opis=''Le ceebu jën, art culinaire du Sénégal''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/mediterranean-diet-00884 Dieta śródziemnomorska]'''
| style="text-align: left" data-sort-value="Chorwacja Cypr" | [[File:HRV.png|border|26px27px|]]&nbsp;Chorwacja,<br> [[File:CYP.png|border|26px27px|]]&nbsp;Cypr,<br> [[File:GRC.png|border|26px27px|]]&nbsp;Grecja,<br> [[File:ESP.png|border|26px27px|]]&nbsp;Hiszpania,<br> [[File:MAR.png|border|26px27px|]]&nbsp;Maroko,<br> [[File:PRT.png|border|26px27px|]]&nbsp;Portugalia,<br> [[File:ITA.png|border|26px27px|]]&nbsp;Włochy || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=XFiIgmwFzzk|szer=200|poz=left|opis=''Mediterranean diet''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/dolma-making-and-sharing-tradition-a-marker-of-cultural-identity-01188 Dolma]''''' – gołąbki z&nbsp;liści winogron i&nbsp;faszerowane warzywa || align=left data-sort-value="Azerbej" | [[File:AZE.png|border|26px27px|]]&nbsp;Azerbejdżan || 2017 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=WaLRpY9iSjI|szer=200|poz=left|opis=''Dolma making and sharing tradition''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/il-ftira-culinary-art-and-culture-of-flattened-sourdough-bread-in-malta-01580 Ftira]''''' – maltański płaski chleb na zakwasie || align=left data-sort-value="Malta" | [[File:MLT.png|border|26px27px|]]&nbsp;Malta || 2020 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=NfTGYXMO5jo|szer=200|poz=left|opis=''Il-Ftira, culinary art and culture of flattened sourdough bread in Malta''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/harissa-knowledge-skills-and-culinary-and-social-practices-01710 Harissa]''''' – pasta z&nbsp;ostrych papryczek wyrabiana w&nbsp;krajach Magrebu || align=left data-sort-value="Tunezja" | [[File:TUN.png|border|26px27px|]]&nbsp;Tunezja || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=pLsGeSG-BCw|szer=200|poz=left|opis=''La harissa, savoirs, savoir-faire et pratiques culinaires et sociales''}}
|-
| rowspan=2 | '''Herbata''' [https://ich.unesco.org/en/RL/culture-of-ay-tea-a-symbol-of-identity-hospitality-and-social-interaction-01685 po turecku] i&nbsp;[https://ich.unesco.org/en/RL/traditional-tea-processing-techniques-and-associated-social-practices-in-china-01884 po chińsku]<br>(zobacz też: [[Kawa czy herbata?]]) || align=left data-sort-value="Azerbej Turcja" | [[File:AZE.png|border|26px27px|]]&nbsp;Azerbejdżan, <br>[[File:TUR.png|border|26px27px|]]&nbsp;Turcja || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=we17NAZ93J8|szer=200|poz=left|opis=''Culture of Çay (tea), a&nbsp;symbol of identity, hospitality and social interaction''}}
|-
| align=left data-sort-value="Chiny" | [[File:CHN.png|border|26px27px|]]&nbsp;Chiny || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=Oe6kGFmFLnc|szer=200|poz=left|opis=''Traditional tea processing techniques and associated social practices in China''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/yald-chella-01877 Jalda]''' – uroczysta kolacja spożywana w&nbsp;krajach dawnej Persji w&nbsp;noc przesilenia zimowego, w&nbsp;której szczególną rolę odgrywają czerwone owoce (granaty, arbuzy, winogrona, [https://pl.wikipedia.org/wiki/Głożyna_pospolita głożyna])
| style="text-align: left" data-sort-value="Afganistan Iran" | [[File:AFG.png|border|26px27px|]]&nbsp;Afganistan, <br>[[File:IRN.png|border|26px27px|]]&nbsp;Iran || 2022 || align=left | [[File:Yalda Night Table Amsterdam 2011 Photo by Pejman Akbarzadeh Persian Dutch Network.jpg|200px|Stół zastawiony na Jaldę]]
|-
| rowspan=2 | '''Kawa''' [https://ich.unesco.org/en/RL/turkish-coffee-culture-and-tradition-00645 po turecku] i&nbsp;[https://ich.unesco.org/en/RL/arabic-coffee-a-symbol-of-generosity-01074 po arabsku]<br>(zobacz też: [[Kawa czy herbata?]]) || align=left data-sort-value="Turcja" | [[File:TUR.png|border|26px27px|]]&nbsp;Turcja || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=CLo_GwNxR1E|szer=200|poz=left|opis=''Turkish coffee culture and tradition''}}
|-
| align=left data-sort-value="Arabia" | [[File:SAU.png|border|26px27px|]]&nbsp;Arabia Saudyjska, <br>[[File:QAT.png|border|26px27px|]]&nbsp;Katar, <br>[[File:OMN.png|border|26px27px|]]&nbsp;Oman, <br>[[File:UAE.png|border|26px27px|]]&nbsp;Zj. Emiraty Arab.|| 2015 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=cf4u5UavkKQ|szer=200|poz=left|opis=''Arabic coffee, a&nbsp;symbol of generosity''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/ceremonial-keskek-tradition-00388 Keşkek]''''' – potrawa z&nbsp;kaszy pszennej lub jęczmiennej z&nbsp;gotowanym mięsem przyrządzana uroczyście przy dźwiękach muzyki na specjalne okazje || align=left data-sort-value="Turcja" | [[File:TUR.png|border|26px27px|]]&nbsp;Turcja || 2011 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=UDwhfotWAfw|szer=200|poz=left|opis=''Ceremonial Keşkek tradition''}}
|-
| rowspan=2 | '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/kimjang-making-and-sharing-kimchi-in-the-republic-of-korea-00881 Kimjang]''''' – koreańska sztuka wyrobu '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/tradition-of-kimchi-making-in-the-democratic-people-s-republic-of-korea-01063 kimchi]''''', czyli pikantnych kiszonek z&nbsp;warzyw i&nbsp;owoców morza || align=left data-sort-value="Korea Pol" | [[File:KOR.png|border|26px27px|]]&nbsp;Korea Południowa || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=RlBxerNfzzI|szer=200|poz=left|opis=''Kimjang, making and sharing kimchi in the Republic of Korea''}}
|-
| align=left data-sort-value="Korea Poz" | [[File:PRK.png|border|26px27px|]]&nbsp;Korea Północna || 2015 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=JPSVezN5mH4|szer=200|poz=left|opis=''Tradition of kimchi-making in the Democratic People's Republic of Korea''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/krakelingen-and-tonnekensbrand-end-of-winter-bread-and-fire-feast-at-geraardsbergen-00401 Krakelingen]''''' – okrągłe precelki, pod koniec karnawału rozrzucane ze wzgórza mieszkańcom flandryjskiego miasteczka Geraardsbergen przez członków władz miejskich, którzy wcześniej wypijają po pucharze wina razem z&nbsp;pływającą w&nbsp;nim żywą płotką<br>(zobacz też: [[Bajgle, precle, obwarzanki]]) || align=left data-sort-value="Belgia" | [[File:BEL.png|border|26px27px|]]&nbsp;Belgia || 2010 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=e3Jhys1urP0|szer=200|poz=left|opis=''Krakelingen and Tonnekensbrand, end-of-winter bread and fire feast at Geraardsbergen''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/traditional-mexican-cuisine-ancestral-ongoing-community-culture-the-michoacan-paradigm-00400 Kuchnia meksykańska]''' wykorzystująca rodzime składniki, jak kukurydza, pomidory, papryki, dynie, awokado, kakao i wanilia, oraz tradycyjne techniki, jak nisztamalizacja (gotowanie kukurydzy w potażu lub w wodzie wapiennej) || align=left data-sort-value="Meksyk" | [[File:MEX.png|border|26px27px|]]&nbsp;Meksyk || 2010 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=VhZ-EKPPQkU|szer=200|poz=left|opis=''Traditional Mexican cuisine''}}
|-
| rowspan=2 | '''[https://ich.unesco.org/en/RL/traditional-spring-festive-rites-of-the-kazakh-horse-breeders-01402 Kumys]''' (po kazasku) lub '''[https://ich.unesco.org/en/RL/traditional-technique-of-making-airag-in-khokhuur-and-its-associated-customs-01172 ajrag]''' (po mongolsku) – napój alkoholowy z&nbsp;kobylego mleka wyrabiany przez pasterzy koni ze stepów środkowej Azji || align=left data-sort-value="Kazachstan" | [[File:KAZ.png|border|26px27px|]]&nbsp;Kazachstan || 2018 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=Kx_-XBQELIs|szer=200|poz=left|opis=''Traditional spring festive rites of the Kazakh horse breeders''}}
|-
| align=left data-sort-value="Mongolia" | [[File:MNG.png|border|26px27px|]]&nbsp;Mongolia || 2019 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=YlXHKyx7yzg|szer=200|poz=left|opis=''Traditional technique of making Airag in Khokhuur''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/knowledge-know-how-and-practices-pertaining-to-the-production-and-consumption-of-couscous-01602 Kuskus]''' – drobna kasza z&nbsp;pszenicy twardej wyrabiana w&nbsp;krajach Magrebu
| style="text-align: left" data-sort-value="Algieria" | [[File:ALG.png|border|26px27px|]]&nbsp;Algieria, <br>[[File:MAR.png|border|26px27px|]]&nbsp;Maroko, <br>[[File:MRT.png|border|26px27px|]]&nbsp;Mauretania, <br>[[File:TUN.png|border|26px27px|]]&nbsp;Tunezja || 2020 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=8q3DFyrljSo|szer=200|poz=left|opis=''Les savoirs, savoir-faire et pratiques liés à la production et à la consommation du couscous''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/ancient-georgian-traditional-qvevri-wine-making-method-00870 Kwewri]''' – wielkie ceramiczne amfory, które Gruzini napełniają winem i zakopują w&nbsp;ziemi, żeby dojrzewało || align=left data-sort-value="Gruzja" | [[File:GEO.png|border|26px27px|]]&nbsp;Gruzja || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=NN5ziogyxP0|szer=200|poz=left|opis=''Ancient Georgian traditional Qvevri wine-making method''}}
|-
| rowspan=2 | '''[https://ich.unesco.org/en/RL/lavash-the-preparation-meaning-and-appearance-of-traditional-bread-as-an-expression-of-culture-in-armenia-00985 Lawasz]''', zwany też [https://ich.unesco.org/en/RL/flatbread-making-and-sharing-culture-lavash-katyrma-jupka-yufka-01181 '''katyrmą''' lub '''jufką'''] – płaski przaśny chleb pieczony w&nbsp;zachodniej i&nbsp;środkowej Azji || align=left data-sort-value="Armenia" | [[File:ARM.png|border|26px27px|]]&nbsp;Armenia || 2014 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=1NAzjPSZr4I|szer=200|poz=left|opis=''Lavash, the preparation, meaning and appearance of traditional Armenian bread''}}
|-
| style="text-align: left" data-sort-value="Azerbej" | [[File:AZE.png|border|26px27px|]]&nbsp;Azerbejdżan, <br>[[File:IRN.png|border|26px27px|]]&nbsp;Iran, <br>[[File:KAZ.png|border|26px27px|]]&nbsp;Kazachstan, <br>[[File:KGZ.png|border|26px27px|]]&nbsp;Kirgistan, <br>[[File:TUR.png|border|26px27px|]]&nbsp;Turcja || 2016 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=bCOVtnQE3sE|szer=200|poz=left|opis=''Flatbread making and sharing culture: Lavash, Katyrma, Jupka, Yufka''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/hawker-culture-in-singapore-community-dining-and-culinary-practices-in-a-multicultural-urban-context-01568 Mała gastronomia]''' Singapuru, łącząca elementy chińskich, malajskich, indyjskich i europejskich tradycji kulinarnych || align=left data-sort-value="Singapur" | [[File:SGP.png|border|26px27px|]]&nbsp;Singapur || 2020 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=KOJLVclAY_4|szer=200|poz=left|opis=''Hawker culture in Singapore''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/al-mansaf-in-jordan-a-festive-banquet-and-its-social-and-cultural-meanings-01849 Mansaf]''''' – jordańska potrawa z&nbsp;jagnięciny lub koźlęciny gotowanej w&nbsp;sosie z&nbsp;owczego lub koziego jogurtu, podawana z&nbsp;kaszą bulgur lub z&nbsp;ryżem oraz z&nbsp;przaśnym chlebem o&nbsp;grubości naleśnika || align=left data-sort-value="Jordania" | [[File:JOR.png|border|26px27px|]]&nbsp;Jordania || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=NyngSj9UT6g|szer=200|poz=left|opis=''Al-Mansaf in Jordan''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/mesir-macunu-festival-00642 Mesir macunu]''''' (czyt.: ''mesjir madżunu'') – cukierki z&nbsp;masy krówkowej zmieszanej z&nbsp;41 rodzajami ziół i&nbsp;przypraw, które w&nbsp;okolicach równonocy wiosennej rozrzuca się z&nbsp;dachów i&nbsp;minaretów Meczetu Sułtana w&nbsp;Magnezji na wybrzeżu egejskim Turcji, na pamiątkę legendy o&nbsp;tym, jak taka pasta uleczyła matkę Sulejmana Wspaniałego || align=left data-sort-value="Turcja" | [[File:TUR.png|border|26px27px|]]&nbsp;Turcja || 2012 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=Mi3V1PF3Y30|szer=200|poz=left|opis=''Mesir Macunu festival''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/nawrouz-novruz-nowrouz-nowrouz-nawrouz-nauryz-nooruz-nowruz-navruz-nevruz-nowruz-navruz-01161 Nouruz]''''' – perski Nowy Rok, obchodzony w&nbsp;równonoc wiosenną m.in. poprzez spożycie uroczystego posiłku
| style="text-align: left" data-sort-value="Afganistan Azerbej" | [[File:AFG.png|border|26px27px|]]&nbsp;Afganistan, <br>[[File:AZE.png|border|26px27px|]]&nbsp;Azerbejdżan, <br>[[File:IND.png|border|26px27px|]]&nbsp;Indie, <br>[[File:IRQ.png|border|26px27px|]]&nbsp;Irak, <br>[[File:IRN.png|border|26px27px|]]&nbsp;Iran, <br>[[File:KAZ.png|border|26px27px|]]&nbsp;Kazachstan, <br>[[File:KGZ.png|border|26px27px|]]&nbsp;Kirgistan, <br>[[File:PAK.png|border|26px27px|]]&nbsp;Pakistan, <br>[[File:TJK.png|border|26px27px|]]&nbsp;Tadżykistan, <br>[[File:TUR.png|border|26px27px|]]&nbsp;Turcja, <br>[[File:TKM.png|border|26px27px|]]&nbsp;Turkmenistan, <br>[[File:UZB.png|border|26px27px|]]&nbsp;Uzbekistan || 2016 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=5NfrnoMO0Fs|szer=200|poz=left|opis=''Nawrouz, Novruz, Nowrouz…''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/nsima-culinary-tradition-of-malawi-01292 Nsima]''''' – wschodnioafrykańska papka z&nbsp;mąki kukurydzianej || align=left data-sort-value="Malawi" | [[File:MWI.png|border|26px27px|]]&nbsp;Malawi || 2017 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=jG_-e7y9F34|szer=200|poz=left|opis=''Nsima, culinary tradition of Malawi''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/oku-noto-no-aenokoto-00271 Oku-noto no Aenokoto]''''' – obrzęd odprawiany dwa razy w&nbsp;roku przez rolników z&nbsp;półwyspu Noto w&nbsp;Japonii, polegający na zaproszeniu ducha pola ryżowego do swojego domu na ofiarną ucztę złożoną m.in. z&nbsp;ryżu, fasoli i&nbsp;ryby || align=left data-sort-value="Japonia" | [[File:JPN.png|border|26px27px|]]&nbsp;Japonia || 2009 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=IQBDHJyfJXE|szer=200|poz=left|opis=''Oku-noto no Aenokoto''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/oshituthi-shomagongo-marula-fruit-festival-01089 Oshitushi shomagongo]''''' – święto zbiorów dzikich owoców maruli, z&nbsp;których lud Owambo w&nbsp;północnej Namibii wyrabia wino zwane ''omagongo'' || align=left data-sort-value="Namibia" | [[File:NAM.png|border|26px27px|]]&nbsp;Namibia || 2015 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=ZtF6q7GXtzo|szer=200|poz=left|opis=''Oshituthi shomagongo, marula fruit festival''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/gingerbread-craft-from-northern-croatia-00356 Pierniki]''' północnochorwackie || align=left data-sort-value="Chorwacja" | [[File:HRV.png|border|26px27px|]]&nbsp;Chorwacja || 2010 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=PgtgK83uQWI|szer=200|poz=left|opis=''Gingerbread craft from Northern Croatia''}}
|-
| rowspan=2 | '''Pilaw''', zwany też '''[https://ich.unesco.org/en/RL/oshi-palav-a-traditional-meal-and-its-social-and-cultural-contexts-in-tajikistan-01191 palawem]''' (po tadżycku) lub '''[https://ich.unesco.org/en/RL/palov-culture-and-tradition-01166 palowem]''' (po uzbecku) – potrawa z&nbsp;ryżu, mięsa i&nbsp;warzyw przyrządzana w&nbsp;Azji zachodniej i&nbsp;środkowej || align=left data-sort-value="Tadzz" | [[File:TJK.png|border|26px27px|]]&nbsp;Tadżykistan|| 2016 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=5W3gBtGJz8A|szer=200|poz=left|opis=''Oshi Palav, a&nbsp;traditional meal in Tajikistan''}}
|-
| align=left data-sort-value="Uzbekistan" | [[File:UZB.png|border|26px27px|]]&nbsp;Uzbekistan || 2016 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=t6H_3uvMNlE|szer=200|poz=left|opis=''Palov culture and tradition''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/beer-culture-in-belgium-01062 Piwo]''' belgijskie || align=left data-sort-value="Belgia" | [[File:BEL.png|border|26px27px|]]&nbsp;Belgia || 2016 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=HqbuBusP-tU|szer=200|poz=left|opis=''Beer culture in Belgium''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/art-of-neapolitan-pizzaiuolo-00722 Pizza]''' neapolitańska || align=left data-sort-value="Wlzochy" | [[File:ITA.png|border|26px27px|]]&nbsp;Włochy || 2017 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=F4LpLfF5U34|szer=200|poz=left|opis=''Art of Neapolitan Pizzaiuolo''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/gastronomic-meal-of-the-french-00437 Posiłek gastronomiczny]''' Francuzów – francuski zwyczaj wspólnego celebrowania dobrego jedzenia i&nbsp;picia podczas specjalnych okazji || align=left data-sort-value="Francja" | [[File:FRA.png|border|26px27px|]]&nbsp;Francja || 2010 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=6nKBBb72J4k|szer=200|poz=left|opis=''The gastronomic meal of the French''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/pyongyang-raengmyon-custom-01695 Raengmyon]''''' – pochodzący z&nbsp;Pjongjangu chłodnik z&nbsp;makaronu gryczanego zalanego zimnym wywarem mięsnym z&nbsp;dodatkiem mięsa, warzyw i&nbsp;jajek || align=left data-sort-value="Korea Poz" | [[File:PRK.png|border|26px27px|]]&nbsp;Korea Północna || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=UqTB2TQQ|szer=200|poz=left|opis=''Pyongyang Raengmyon custom''}}
|-
| '''[https://ich.unesco.org/en/RL/knowledge-of-the-light-rum-masters-01724 Rum jasny]''' kubański || align=left data-sort-value="Kuba" | [[File:CUB.png|border|26px27px|]]&nbsp;Kuba || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=qQNlxnQYFDI|szer=200|poz=left|opis=''Knowledge of the light rum masters''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/slava-celebration-of-family-saint-patrons-day-01010 Slava]''''' – dzień świętego patrona danej rodziny (rodzaj kolektywnych imienin) obchodzony w&nbsp;Serbii poprzez uroczysty posiłek, w&nbsp;którym główną rolę odgrywa slawski kołacz || align=left data-sort-value="Serbia" | [[File:SRB.png|border|26px27px|]]&nbsp;Serbia || 2014 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=m_h1DVoMi3I|szer=200|poz=left|opis=''Slava, celebration of family saint patron's day''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/joumou-soup-01853 Soupe joumou]''''' (czyt.: ''sup żu-mu'') – zupa z dyni olbrzymiej lub piżmowej (odmiany ''giraumon'') z dodatkiem plantanów (zielonych bananów) i innych warzyw, wołowiny oraz przypraw, spożywana szczególnie w Święto Niepodległości Haiti (1 stycznia) || align=left data-sort-value="Haiti" | [[File:HTI.png|border|26px27px|]]&nbsp;Haiti || 2021 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=J1ZCLIjf_1c|szer=200|poz=left|opis=''La soupe au giraumon, une ode à la liberté''}}
|-
|data-sort-value="Szzliwowica" | '''[https://ich.unesco.org/en/RL/social-practices-and-knowledge-related-to-the-preparation-and-use-of-the-traditional-plum-spirit-ljivovica-01882 Śliwowica]''' serbska || align=left data-sort-value="Serbia" | [[File:SRB.png|border|26px27px|]]&nbsp;Serbia || 2022 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=jsWNSh-IfQ8|szer=200|poz=left|opis=''Social practices and knowledge related to the preparation of the traditional plum spirit, šljivovica''}}
|-
|data-sort-value="Szzwiezzto Smoczych Lzzodzi" | '''[https://ich.unesco.org/en/RL/dragon-boat-festival-00225 Święto Smoczych Łodzi]''' obchodzone w&nbsp;Chinach na pamiątkę tego, jak poeta Qū Yuán (czyt.: ''ćchu jłen''; IV/III&nbsp;w.p.n.e.), niczym Wanda Krakówna, w&nbsp;obliczu obcej inwazji utopił się w&nbsp;rzece. W&nbsp;ramach obchodów spożywa się ''zongzi'' (czyt.: ''cąkcy''), czyli czworościenne knedle z&nbsp;kleistego ryżu z&nbsp;mięsnym lub słodkim nadzieniem, które gotuje się zawinięte w&nbsp;liście bambusa, oraz pije się ''xiónghuáng jiǔ'' (czyt.: ''siąchłan ciuł''), czyli wino ryżowe lub jaglane z&nbsp;dodatkiem sproszkowanego realgaru (czerwonego minerału złożonego głównie z&nbsp;siarczku arsenu). || align=left data-sort-value="Chiny" | [[File:CHN.png|border|26px27px|]]&nbsp;Chiny || 2009 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=T1WQ90F4HlI|szer=200|poz=left|opis=''The Dragon Boat festival''}}
|-
| '''''[https://ich.unesco.org/en/RL/washoku-traditional-dietary-cultures-of-the-japanese-notably-for-the-celebration-of-new-year-00869 Washoku]''''' – tradycyjna kuchnia japońska celebrowana szczególnie podczas obchodów Nowego Roku || align=left data-sort-value="Japonia" | [[File:JPN.png|border|26px27px|]]&nbsp;Japonia || 2013 || {{Video|url=https://www.youtube.com/watch?v=Xtnwt-Jq93E|szer=200|poz=left|opis=''Washoku, traditional dietary cultures of the Japanese''}}
|}
[[en:World Culinary Heritage]]