Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 203 bajty, 14:58, 16 lis 2023
| [[File:Szary kwadrat.png|link=|]] || '''Władysław Edward Kucharski'''<br>(1879--1973) || [[Plik:POL.png|23px|]] Polska || Szef kuchni w Grand Hotelu w Sopocie oraz w ośrodku konferencyjno-wypoczynkowym Polskiej Akademii Nauk w pałacu w Jabłonnie [https://www.polskieradio.pl/10/5374/artykul/2831015,pawlowa-i-kucharski-kto-serwowal-iwaszkiewiczom-kure-po-literacku]
|-
| [[File:Szary kwadrat.png|link=|]] || '''Edouard Longue'''<br> (1908--1989) || [[Plik:FRA.png|23px|]] Francja || Dziennikarz, krytyk kulinarny, honorowy prezes Francuskiego Towarzystwa Prasy Gastronomiczno-Turystycznej (''Association française de la Presse gastronomique et touristique''), prezes Francuskiego Związku Dziennikarzy, Pisarzy i Redaktorów Gastronomów (''Union française des journalistes, écrivains et éditeurs gastronomes''), siostrzeniec Edwarda Pożerskiego
|-
| [[File:Gianni Mantero.jpg|100px|]] || '''Gianni Mantero'''<br>(1897–1984) || [[Plik:ITA.png|23px|]] Włochy || Architekt, grafik, kolekcjoner ekslibrysów. Związków z gastronomią nie udało mi się ustalić. [https://www.archiviomantero.it/2023/01/05/gianni-mantero-progetti/]