Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 36 bajtów, 22:46, 17 lis 2023
| [[File:Gian Giuseppe Brenna.jpg|100px|]] || '''Gian Giuseppe Brenna'''<br>(1920--2006) || [[Plik:ITA.png|23px|]] Włochy || Dentysta, z zamiłowania gastronom, delegat prowincji Como do Włoskiej Akademii Kulinarnej (''Accademia Italiana della Cucina'') [https://www.espansionetv.it/2018/09/27/campo-di-tremezzina-una-piazza-dedicata-a-gian-giuseppe-brenna/]
|-
| [[File:Szary Przeźroczysty kwadrat.png|link=|]] || '''André Hurtrel'''<br>(1917--1995) || [[Plik:FRA.png|23px|]] Francja || Dziennikarz, założyciel Krajowego Związku Rzeczników Prasowych, prezes Narodowego Komitetu Gastronomicznego (''Comité National de la Gastronomie''), przewodniczący ''jury'' turnieju o Złotą Patelnię (''Poêle d’or''). [https://cdn.drouot.com/d/catalogue?path=22/34883/20160918catDP.pdf] Przypkowskiego odznaczył komandorią Złotej Patelni za pracę nad polsko-francuskimi relacjami kulinarnymi.
|-
| [[File:Stanisław Kozioł.JPG|100px|]] || '''Stanisław Kozioł'''<br>(1899--1974) || [[Plik:GBR.png|23px|]] W.&nbsp;Brytania || Właściciel londyńskiej restauracji ''Lucullus'' [http://wrh.edu.pl/wp-content/uploads/2018/06/06_Kaczorowski_WRH_10_2014.pdf]
|-
| [[File:Szary Przeźroczysty kwadrat.png|link=|]] || '''Władysław Edward Kucharski'''<br>(1879--1973) || [[Plik:POL.png|23px|]] Polska || Szef kuchni w Grand Hotelu w Sopocie oraz w ośrodku konferencyjno-wypoczynkowym Polskiej Akademii Nauk w pałacu w Jabłonnie [https://www.polskieradio.pl/10/5374/artykul/2831015,pawlowa-i-kucharski-kto-serwowal-iwaszkiewiczom-kure-po-literacku]
|-
| [[File:Szary Przeźroczysty kwadrat.png|link=|]] || '''Edouard Longue'''<br>(1908--1989) || [[Plik:FRA.png|23px|]] Francja || Dziennikarz, krytyk kulinarny, honorowy prezes Francuskiego Towarzystwa Prasy Gastronomiczno-Turystycznej (''Association française de la Presse gastronomique et touristique''), prezes Francuskiego Związku Dziennikarzy, Pisarzy i Redaktorów Gastronomów (''Union française des journalistes, écrivains et éditeurs gastronomes''), siostrzeniec Edwarda Pożerskiego
|-
| [[File:Gianni Mantero.jpg|100px|]] || '''Gianni Mantero'''<br>(1897–1984) || [[Plik:ITA.png|23px|]] Włochy || Architekt, grafik, kolekcjoner ekslibrysów. Związków z gastronomią nie udało mi się ustalić. [https://www.archiviomantero.it/2023/01/05/gianni-mantero-progetti/]
| [[File:Claude Terrail.jpg|100px|]] || '''Claude Terrail'''<br>(1918--2006) || [[Plik:FRA.png|23px|]] Francja || Właściciel paryskiej restauracji ''La Tour d'Argent''
|-
| [[File:Szary Przeźroczysty kwadrat.png|link=|]] || '''Grzegorz Stanisław Tomaszewski'''<br>(1927--1999) || [[Plik:DNK.png|23px|]] Dania || Właściciel Instytutu Gastronomicznego (''Gastronomisk Institut''), firmy oferującej doradztwo w zakresie gastronomii, w Hørsholm
|-
| [[File:Roger Topolinski.JPG|100px|]] || '''Roger Topolinski'''<br>(1905--1994) || [[Plik:FRA.png|23px|]] Francja || Właściciel paryskiej restauracji ''Lapérouse'' [https://emoltogoloso.fr/2021/05/02/roger-topolinski-restaurant-laperouse-a-paris-france/]