Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 237 bajtów, 00:17, 18 lis 2023
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|link=|]] || '''Władysław Edward Kucharski'''<br>(1879--1973) || [[Plik:POL.png|23px|]] Polska || Szef kuchni w Grand Hotelu w Sopocie oraz w ośrodku konferencyjno-wypoczynkowym Polskiej Akademii Nauk w pałacu w Jabłonnie [https://www.polskieradio.pl/10/5374/artykul/2831015,pawlowa-i-kucharski-kto-serwowal-iwaszkiewiczom-kure-po-literacku]
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|link=|]] || '''Édouard Longue'''<br>(1908--1989) <ref> {{Cyt | tytuł = Acte Décès | rozdział = Acte de décès à Paris 18e arrondissement (75018) pour l'année 1989 | adres rozdziału = https://www.acte-deces.fr/acte-de-deces-paris-18e-arrondissement-1989 }}</ref> || [[Plik:FRA.png|23px|]] Francja || Dziennikarz, krytyk kulinarny,[https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-1-349-17876-6_12] honorowy prezes Francuskiego Towarzystwa Prasy Gastronomiczno-Turystycznej (''Association française de la Presse gastronomique et touristique''),<ref> {{Cyt
| tytuł = Souillas.net
| rozdział = Le Souillagais Pierre Arnal «&nbsp;Poêle d’Or&nbsp;» 1969