Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 150 bajtów, 00:02, 20 lis 2023
! Wizerunek !! Imię i nazwisko<br>(ur. -- zm.) !! Kraj zamieszkania[[#uwaga|*]] !! Opis
|-
| [[File:Ang Kim Khoan.JPG|100px|Ang Kim Khoan]] || style=text-align:left | '''Ang Kim Khoan'''&nbsp;{{czyt|Ang Kim Khoan}}<br>(1910–1978) || [[Plik:KHM.png|23px|]] {{small|Kambodża }} || Hotelarz, minister turystyki Kambodży,<ref>{{Cyt
| nazwisko = Abdoul-Carime
| imię = Nasir
| rozdział = Jean Dominique Arnaboldi&nbsp;: Base de données des décès de l'insee
| adres rozdziału = https://geneafrance.com/france/deces/?deces=37892347
}}</ref> || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja }} || Dziennikarz zajmujący się tematyką gastronomiczną, jeden z jurorów turnieju o Złotą Patelnię (''Poêle d’or'')<ref>{{Cyt
| nazwisko = Kapandji
| imię = Ghislaine
}}</ref>
|-
| [[File:Stefan Bratkowski.jpg|100px|Stefan Bratkowski]] || style=text-align:left | '''[https://pl.wikipedia.org/wiki/Stefan_Bratkowski Stefan Bratkowski]'''<br>(1934–2021) || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska }} || Dziennikarz.<br>Związków z gastronomią nie udało mi się ustalić.
|-
| [[File:Gian Giuseppe Brenna.jpg|100px|Gian Giuseppe Brenna]] || style=text-align:left | '''Gian Giuseppe Brenna'''&nbsp;{{czyt|Gian Giuseppe Brenna}}<br>(1920--2006) || [[Plik:ITA.png|23px|]] {{small|Włochy }} || Dentysta, z zamiłowania gastronom, delegat prowincji Como do Włoskiej Akademii Kulinarnej (''Accademia Italiana della Cucina'')<ref>{{Cyt
| tytuł = Espansione TV
| nazwisko r = Bambace
}}</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''André Hurtrel'''&nbsp;{{czyt|André Hurtrel}}<br>(1917--1995) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja }} || Dziennikarz, założyciel Krajowego Związku Rzeczników Prasowych, prezes Narodowego Komitetu Gastronomicznego (''Comité National de la Gastronomie''), przewodniczący ''jury'' turnieju o Złotą Patelnię.<ref>{{Cyt
| tytuł = Souillas.net
| rozdział = Le Souillagais Pierre Arnal «&nbsp;Poêle d’Or&nbsp;» 1969
}}</ref>
|-
| [[File:Stanisław Kozioł.JPG|100px|Stanisław Kozioł]] || style=text-align:left | '''Stanisław Kozioł'''<br>(1899--1974) || [[Plik:GBR.png|23px|]] {{small|W.&nbsp;Brytania }} || Właściciel londyńskiej restauracji ''Lucullus''<ref>{{Cyt
| tytuł = Wschodni Rocznik Humanistyczny
| nazwisko r = Kaczorowski
}}</ref>
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''Władysław Edward Kucharski'''<br>(1879--1973) || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska }} || Szef kuchni w Grand Hotelu w Sopocie oraz w ośrodku konferencyjno-wypoczynkowym Polskiej Akademii Nauk w pałacu w Jabłonnie. Wcześniej (przed i po wojnie) pracował jako kucharz rodziny Iwaszkiewiczów.<ref>{{Cyt
| tytuł = Polskie Radio Czwórka
| nazwisko r = Kuś
| rozdział = Acte de décès à Paris 18e arrondissement (75018) pour l'année 1989
| adres rozdziału = https://www.acte-deces.fr/acte-de-deces-paris-18e-arrondissement-1989
}}</ref> || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja }} || Dziennikarz, krytyk kulinarny, honorowy prezes Francuskiego Towarzystwa Prasy Gastronomiczno-Turystycznej (''Association française de la Presse gastronomique et touristique''),<ref> {{Cyt
| tytuł = Souillas.net
| rozdział = Le Souillagais Pierre Arnal «&nbsp;Poêle d’Or&nbsp;» 1969
}}, podaje, że Edward Pożerski miał brata Witolda i siostrę Emilię. Zakładam, że jeśli obaj Édouardowie nosili różne nazwiska, to byli raczej wujem i siostrzeńcem.</ref>
|-
| [[File:Gianni Mantero.jpg|100px|Gianni Mantero]] || style=text-align:left | '''Gianni Mantero'''&nbsp;{{czyt|Gianni Mantero}}<br>(1897–1985) || [[Plik:ITA.png|23px|]] {{small|Włochy }} || Architekt, grafik, kolekcjoner ekslibrysów.<ref>{{Cyt
| tytuł = British Museum
| rozdział = Gianni Mantero
}}</ref><br>Związków z gastronomią nie udało mi się ustalić.
|-
| [[File:Roger Roucou.jpg|100px|Roger Roucou]] || style=text-align:left | '''Roger Roucou'''&nbsp;{{czyt|Roger Roucou}}<br>(1921--2012) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja }} || Właściciel lugduńskiej restauracji ''La Mère Guy'', w latach 1983--87 prezes stowarzyszenia Białych Czapek Lugduńskich (''Toques Blanches Lyonnaises''),<ref>{{Cyt
| inni = red. Hervé Bal
| tytuł = Guide Toques Blanches Lyonnaises 2021
}}</ref>
|-
| [[File:Claude Terrail.jpg|100px|Claude Terrail]] || style=text-align:left | '''Claude Terrail'''&nbsp;{{czyt|Claude Terrail}}<br>(1918--2006) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja }} || Właściciel paryskiej restauracji ''La Tour d'Argent''<ref>{{Cyt
| tytuł = The New York Times
| nazwisko r = Prial
| rozdział = Grzegorz Stanisław Georges 'Georg' Tomaszewski
| adres rozdziału = https://gravsted.dk/person.php?navn=georgsstomaszewski
}}</ref> || [[Plik:DNK.png|23px|]] {{small|Dania }} || Kucharz, współzałożyciel duńskiej firmy ''Jensens Konserves'' produkującej konswery i zupy w puszce.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Jensen
| imię = Bjarne
}}</ref>
|-
| [[File:Roger Topolinski.JPG|100px|Roger Topolinski]] || style=text-align:left | '''Roger Topolinski'''&nbsp;{{czyt|Roger Topolinski}}<br>(1905--1994) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja }} || Właściciel paryskiej restauracji ''Lapérouse''<ref>{{Cyt
| tytuł = È molto goloso
| rozdział = Roger Topolinski&nbsp;: restaurant Lapérouse à Paris (France)
}}</ref>
|-
| [[File:Przekrój.png|100px|Logo Przekroju]] || style=text-align:left | Redakcja tygodnika '''''Przekrój''''' || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska }} || Przypkowski i zaprzyjaźnieni z nim dziennikarze często pisali o jego działalności właśnie na łamach ''Przekroju''.
|-
| [[File:Pudliszki.png|100px|Logo Pudliszek]] || style=text-align:left | Przedsiębiorstwo '''Pudliszki''' || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska }} || O pionierskiej roli zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego w Pudliszkach wspomniałem już kiedyś pisząc o [[Keczup czy musztarda?#Keczup – „coś w rodzaju kabulu”|historii keczupu]].
|-
|}