Otwórz menu główne

Zmiany

| adres rozdziału = http://www.attalus.org/translate/extracts.html#17a.605
}}</ref> I uważano to za postęp, a nie za kradzież własności intelektualnej!
 
Oczywiście ręczne przepisywanie książek było mocno pracochłonne, a tym samym drogie (i to pomimo stosunkowo niskich kosztów robocizny w dawnych czasach). Po za tym mało kto umiał czytać, toteż książki kucharskie (tak jak i książki w ogóle) były dobrem rzadkim i luksusowym. Ta sytuacja zaczęła się zmieniać wraz z wynalezieniem przez Johannesa Gutenberga ruchomej czcionki drukarskiej. Pierwszą książkę (była to, rzecz jasna, Biblia) przy użyciu swojego wynalazku wydał Gutenberg w 1455 r. Już 15 lat później ukazała się pierwsza drukowana książka kucharska, pt. ''De honesta voluptate et valetudine'' (''O uczciwej przyjemności i dobrym zdrowiu''). Jej autorem był sekretarz i bibliotekarz papieski Bartolomeo Sacchi (1421--1481), używający pseudonimu Il Platina, choć większość receptur wziął z wcześniejszej rękopiśmiennej książki Martina do Como ''Libro de Arte Coquinaria'' (''Księga sztuki kuchennej'').
== „Kuchmistrzostwo” ==