Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 6 bajtów, 14 maja
Na aukcjach numizmatyczno-falerystycznych można czasami kupić odznakę orderu Pomiana. Nie było to nigdy odznaczenie państwowe, chociaż dekoracji tym orderem dokonywano zwykle w polskich ambasadach z całym typowym dla tego rodzaju uroczystości zadęciem.
Odznaka orderowa ma formę trójkątnej, stylizowanej na kielich, złoconej tarczki o wymiarach 57×45&nbsp;mm. Na kielichu wyobrażona jest w czarnej emalii głowa byka żubra ze skrzyżowanymi na niej nożem i widelcem. Odznakę wieszało się na żółtoczerwonej wstążce zakończonej metalową zapinką w formie kołduna, czyli pierożka. Do jej przechowywania było też ozdobne pudełko z powtórzoną na wieczku głową byka żubra oraz łacińskim mottem: '',,Materia superat opus"'' (,,Dzieło przewyższa tworzywo").<ref>{{Cyt
| nazwisko = Niemczyk
| imię = Michał
}}</ref>
Komu i za co przyznawano ów order? Kto i dlaczego to robił? Skąd w ogóle pomysł na takie odznaczenie i skąd taka, a nie inna jego nazwa? No i co na tej odznace robi owa bycza żubrza głowa? Na te wszystkie pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym wpisie.
== Patron orderu: Guru galijskiej gastronomii ==