Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Usunięte 35 bajtów, 14 maja
Edward Pożerski urodził się w 1875 r. w Paryżu. Jego rodzice byli uchodźcami po powstaniu styczniowym. W Paryżu chodził do polskiej szkoły, gdzie -- jak później pisał we wspomnieniach -- z reguły niedojadał, co wpłynęło na jego późniejsze zainteresowania gastronomiczne. Na studiach zainsteresował się fizjologią żywienia, a w 1902 r. zrobił doktorat z medycyny. Pracował w Instytucie Pasteura, gdzie zajmował się badaniem soków trawiennych.
O Edwardzie Pożerskim herbu Pomian
* [https://culture.pl/pl/artykul/o-alibabie-i-pomianie-czyli-polakach-ktorzy-mieszali-we-francuskiej-gastronomii O Alibabie i Pomianie, czyli Polakach, którzy mieszali we francuskiej gastronomii]
* [https://www.jstor.org/stable/10.1525/gfc.2004.4.4.62 Desperately Seeking Edouard: A Passion for de Pomiane]