Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 35 bajtów, 15 maja
== Patron orderu: Guru galijskiej gastronomii ==
[[File:Edward Pożerski herbu Pomian.jpg|thumb|Edward Pożerski herbu Pomian (1875--1964), gastroenterolog i gastronom]]
Zacznijmy od początku, czyli od człowieka, któremu order Order Pomiana zawdzięcza swą nazwę.
Edouard de Pomiane, urodzony w 1875 r. w Paryżu, pochodził z polskiej rodziny szlacheckiej i tak naprawdę nazywał się Edward Pożerski. Jego rodzice, uchodźcy po powstaniu styczniowym, posłali go do polskiej szkoły we francuskiej stolicy, gdzie wychowano go na polskiego patriotę, ale karmiono mizernie. We wspomnieniach z czasów szkolnych pisał po latach, że zwykle chodził głodny. A że głodnemu chleb na myśli, to młody Edward tyle myślał ciągle o jedzeniu, co wpłynęło że jak poszedł na jego późniejsze zainteresowania gastronomicznestudia, to wybrał kierunek: fizjologia żywienia. Na studiach zainsteresował się fizjologią żywienia, a w W 1902 r. został doktorem medycyny. Swą karierę naukową rozwijał , a przez większość życia pracował w Instytucie Pasteura, gdzie zajmował się badaniem soków trawiennych.