Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 299 bajtów, 22 maja
Anulowanie wersji 9879 autorstwa Kpalion (dyskusja)
== Założyciel orderu: Ostatni Sarmata w Polsce Ludowej ==
W czasachTrochę ponad rok temu zgłosiłem się do prof. Jarosława Dumanowskiego, kiedy przyznawano Order Pomianakierownika Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu im. Mikołaja Kopernika w Toruniu, korespondencja na ten temat wychodziła przeważnie na czerpanym papierze firmowym z zamiarem doktoryzowania się z historii kulinarnej. Nie miałem jednak jeszcze pomysłu, o czym konkretnie miałbym rozprawę doktorską napisać. Profesor zaproponował, żebym zajął się kolekcją przepisów kuchennych ze zbiorów [http://muzeum.jedrzejow.pl/o-nas/zbiory/ Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie.] A jeśli Jeśli cokolwiek wiecie o tej placówce, to zapewne się zdziwiciepewnie nie zdziwi Was moja pierwsza reakcja: przecież to jest muzeum zegarów słonecznych! Co ono ma wspólnego z gastronomią? RzeczywiścieNo i rzeczywiście, unikatowa kolekcja zegarów słonecznych, którą w 1895 r. rozpoczął miejscowy lekarz, Feliks Przypkowski, a później rozbudował jego syn Tadeusz, jest największą chlubą jędrzejowskiego muzeum. Lecz Tadeusz Przypkowski nie tylko kontynuował pasję ojca, ale miał też różne własne; interesował się historią sztuki i astronomii, fotografią bromolejową, bibliofilstwem i ekslibrysami, heraldyką, a oprócz tego był też smakoszem i zbieraczem kulinariów.
* [http://pau.krakow.pl/SHS/shs-19-2020-5.pdf Rafał Zaczkowski, Tadeusz Konrad Przypkowski (1905–1977) – gnomonik z Jędrzejowa]