Otwórz menu główne

Zmiany

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 884 bajty, 29 maja
{{ Cytat
| Karpia filetowanego 1500 g, masła i smalcu po 50 g, mąki 50 g, ziemniaków 1000 g, parmezanu 100 g oraz bułeczka tarta, masło do podlewania i zielenina. Karpia porcjować po 100 g, smażyć na smalcu, po którego odlaniu podłożyć masło i wstawić do piecyka. Wykonać sos: masło z patelni, cebula przyrumieniona, oprószyć mąką i zalać kwaśną śmietaną, solić i pieprzyć do smaku. Wyłożyć karpia na grzany półmisek, obłożyć drążonymi ziemniakami i zalać sosem śmietanowym. Całość posypać parmezanem i zieleniną, i zapiec. Wydawać na gorące talerze z wrzącym sosem śmietanowym.
| źródło = {{Cyt | nazwisko = Berezowska | imię = Maja | nazwisko2= Przypkowska | imię2 = Stefania | nazwisko3= Przypkowski | imię3 = Tadeusz | nazwisko4= Samozwaniec | imię4 = Magdalena | tytuł = Łyżka za cholewą, a widelec na stole: mała kulinarna silva rerum | nazwisko r = Przypkowska | imię r = Stefania | rozdział = Garść kulinarnych polskich przepisów | wydawca = Wydawnictwo Literackie | miejsce = Kraków | rok = 1977 | strony = 85 }}.<br>Dokładniejszą i nieco uwspółcześnioną wersję tego przepisu można znaleźć w: {{Cyt | inni = red. Alicja Kaszyńska | tytuł = Powiat szydłowiecki: Smaki | url = https://cms-v1-files.idcom-jst.pl/sites/951/wiadomosci/142433/files/powiat_szydlowiecki__smaki.pdf | wydawca = Powiat szydłowiecki | rok = [2018] | strony = 62 }}.
}}