Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Z wizytą w Soplicowie: Wieczerza w zamczysku

Dodane 7 bajtów, 15:49, 23 paź 2019
brak opisu edycji
}} }}
No dobrze, a&nbsp;jak połączyć te marynowane szparagi z&nbsp;kurczętami i&nbsp;rakami w&nbsp;jedno danie? Zajrzyjmy znowu do ''Kucharki litewskiej'': podaje ona przepis na „kurczęta z&nbsp;majonezą” obłożone właśnie szparagami, rakami i&nbsp;różyczkami kalafiora. Przy czym trzeba pamiętać, że w&nbsp;XIX&nbsp;w. słowo „majonez” czy „majoneza” znaczyło trochę co innego niż dzisiaj. Otóż majonezem nazywano nie sam sos, ale całą „potrawę z&nbsp;ryby, raków lub mięsa i&nbsp;drobiu, którą podaje się albo jako przekąskę w&nbsp;formie sałaty na muszelkach, albo na półmiskach w&nbsp;całości jako danie wykwintne”,<ref>{{Cyt
| nazwisko = Ochorowicz-Monatowa
| imię = Maria

Menu nawigacyjne