Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Punczki z powidłami na tłusty wtorek

Dodane 3632 bajty, 16:55, 19 lut 2020
* [https://natemat.pl/blogi/dumanowski/170295,paczki-z-przeszlosci-czyli-tlusty-czwartek-historycznie Jarosław Dumanowski, Pączki z przeszłości, czyli tłusty czwartek historycznie]
=== Przepisy ===
==== Moda bardzo dobra < Ein Koch- und Artzney-Buch ====
{{ Cytat
| '''Księże pączki z migdałami, ale z okoliczności znać, że to na kształt naleśników, jako w Śląsku pieką ciasto, które koszami szańcowemi zowią'''<br>
}} }}
89==== Wielądko < Menon ====pączki cukrowe{{ Cytat| '''Pączki z jabłek i brzoskwiń'''<br>Jabłka renety pokraj na cztery części, obierz skórę, ziarnka wyrzuć, umarynuj dwie lub trzy godziny z wódką, cukrem, skórką z cytryny zielonej, wodą pomarańczową; gdy smaku nabiorą, osącz, włóż w ścierkę białą z mąką, utarzaj dobrze w mące, potem usmaż pięknie, uglaseruj cukrem, daj na stół usmażone, czyli jabłka lub też brzoskwinie.| źródło = {{Cyt | nazwisko = Wielądko | imię = Wojciech | tytuł = Kucharz doskonały: pożyteczny dla zatrudniaiących się gospodarstwem | wydawca = nakładem i drukiem Michała Grölla | miejsce = Warszawa | rok = 1783 | url = https://polona.pl/item/kucharz-doskonaly-pozyteczny-dla-zatrudniaiacych-sie-gospodarstwem,MzUzMzE3Mw/162 | strony = 319 }}| oryg = '''Beignets de pommes et de pêches'''<br>Prenez des pommes de rennete que vous coupez en quatre quartiers, ôtez la peau & les pepins, parez-les proprement, faites-les mariner deux ou trois heures avec de l'eau-de-vie, du sucre , de l'écorce de citron verd, de l’eau de fleur d'orange, quand elles ont bien pris goût, mettez-les égouter, & ensuite mettez-les dans un torchon blanc avec de la farine, remuez-les bien dedans pour qu'elle prenne de la farine, faites-les frire de belle couleur & les glacez avec du sucre & la pêle rouge; les beignets de pêche se font de la même façon.| źródło-oryg = {{Cyt | nazwisko = Menon | tytuł = La cuisinière bourgeoise | url = https://play.google.com/books/reader?id=DpNhwxHGEcEC&hl=en&pg=GBS.PA322 | wydawca = chez Guillyn | miejsce = Paris | rok = 1750 | strony = 322–323 }} }}
125==== Szyttler ====pączki migdałowe{{ Cytat| Wsypawszy do rondelka kwart dwie suchej marymońskiey mąki, zrobić we środku jamkę, do której wlewa się pół kwaterki gęstych białych drożdży i kwaterkę ciepłego mleka; rozrobiwszy to z małą ilością mąki, stawi się w ciepłym miejscu na pół kwadransa. Gdy zaczną drożdże podchodzić, wbić należy wówczas dwanaście żółtków, wlać kwaterkę masła klarowanego, wsypać tyleż cukru miałko tłuczonego, skórki cytrynowej drobno siekanej, nieco tłuczonej kordymonii lub badianu. Rozrabiać to ciasto drewnianą łopatką, dodając potrochę ciepłego mleka tyle, aby ciasto nie było rzadkie. Wybiwszy dobrze, postawić w ciepłym miejscu, gdy wyrośnie, wybić go należy raz powtórny. Tak przygotowane ciasto wykłada się na stolnicę, która powinna bydź wysypana mąką; rozwałkowawszy go wałkiem na półcala grubini, kraje się w pasy szerokości na cztery cale. Pasek jeden smaruje się rozbitymi jajami i nakłada się na niego potrochę powideł lub konfitur wyciśniętych z ulepu; przykrywszy drugim pasem ciasta te konfitury, wyciska się wówczas blaszaną foremką. Zrobiwszy tym sposobem tyle pączek, ile potrzeba, przykrywają się serwetą; a gdy podejmą, obracają się na drugę stronę; skoro poleżą przez kilka minut, spuszczają się do wrzącej tłustości, którą należy przykryć pokrywą; gdy ze spodu zaczną brać kolor złotawy, przewracają się na drugą stronę, przykrywa się rondel znowu. Skoro zupełnie będą gotowe, wyjmują się durszlakową łyżką, osypują się dobrze miałko tłuczonym cukrem z cynamonem i dają się gorące do stołu.| źródło = {{Cyt | nazwisko = Szyttler | imię = Jan | tytuł = Kucharz dobrze usposobiony127 | wydawca = Drukarnia Diecezjalna u XX. Misjonarzówksięże pączki z migdałami na kształt naleśników | miejsce = Wilno | rok = 1830strykowe i workowe | tom = II | url = https://polona.pl/item/kucharz-dobrze-usposobiony-t-2,OTc2NTA5ODQ/73158 | strony = 68–69migdałowe }} }}
== Obrazki ==

Menu nawigacyjne