Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Z wizytą w Soplicowie: Ostatnia uczta staropolska

Dodane 440 bajtów, 01:30, 17 mar 2020
}} }}
No to wers 145 już mamy cały załatwiony. A kolejne dwa skąd? Wydaje się, że nie z żadnego z trzech rozdziałów, ale z listy składników, które zdaniem Czernieckiego należało mieć przygotowane, jeśli ktoś zabierał się za przygotowanie porządnej uczty. Ów „memoriał generalny, czyli ogólna pamięć przygotowania na bankiet” umieścił Czerniecki na poczatku książki i spisał w nim kolejno różne rodzaje mięs, nabiału, kasz, owoców, warzyw, przypraw, przetworów, ryb i cukrów, a także wszelkie sprzęty kuchenne i stołowe oraz zadania dla służby stanowiska pracy (w tym zamiatacze wyposażeni np. zamiataczy wyposażonych w miotły, łopaty i taczki, bo dużo jedzenia oznaczało tez przecież dużo resztek). Pośród korzeni, czyli przypraw, znalazły się na przykład takienastępujące:
{{ Cytat
| {{...}} Szafran, cukier faryna [tj. puder], pieprz, imbir, cynamon, goździki, kwiat muszkatowy, gałki muszkatowe, kmin, migdały, ryż, rożenki [tj. rodzynki] wielkie, '''cybety''', rożenki drobne, pistacje, '''pinole''', dachtele [tj. daktyle], '''bronelle''', figi, kasztany, kapary, {{...}} amidam [?], '''dragant''', tornosol [tj. płatki materiału – według Kitowicza z podartych gaci <ref>{{Cyt | nazwisko = Kitowicz | imię = Jędrzej | tytuł = Opis obyczajów i&nbsp;zwyczajów za panowania Augusta III | rozdział = O&nbsp;stołach i&nbsp;bankietach pańskich | adres rozdziału = https://pl.wikisource.org/wiki/Strona:PL_J%C4%99drzej_Kitowicz_-_Opis_obyczajów_i_zwyczajów_T3.djvu/154 | wydawca = Edward Raczyński | miejsce = Poznań | rok = 1840 | tom = 3 | strony = 147 }}</ref> – do barwienia potraw], '''piżmo''' {{...}}
| źródło = S. Czerniecki, ''op. cit.'', s. 4
}}

Menu nawigacyjne