Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Keczup czy musztarda?

Dodane 743 bajty, 11:42, 31 maj 2020
brak opisu edycji
Sezon grilowy, który w Polsce tradycyjnie zaczyna się w święta majowe, jest już w pełni. Najstarsza znana wzmianka w języku polskim o indiańskim wynalazku zwanym „''bibacoa''” (por. angielskie „''barbecue''”) pochodzi już z końca XVIII wieku…
 
{{ Cytat
| W dołach wykopanych w ziemi robią [Meksykanie] z kamieni piece, na których, dobrze wypalonych, kładą mięso surowe, to mięso posypują kukurydzą, na to kładą znowu kamienie gorące, z wierzchu ziemią przykładają i tak trzymają póty, aż się wszystko dobrze upiecze.
| źródło = {{Cyt
| tytuł = Doświadczenia w gospodarstwie, ogrodnictwie, rękodziełach, w lekarstwach wiejskich
| miejsce = Warszawa
| rok = 1791
| tom = I
| strony = 9
}}; cyt. w: {{Cyt
| nazwisko = Dumanowski
| imię = Jarosław
| tytuł = Staropolskie przepisy kulinarne: Receptury rozproszone z XVI–XVIII w.: Źródła drukowane
| wydawca = Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
| miejsce = Warszawa
| rok = 2016
| strony = 84
}} }}
 
Ale na dobre moda na grila zawitała w Polsce dopiero w latach 80. zeszłego stulecia, jest to więc tradycja stosunkowo świeżej daty. Tak czy siak, grilowanie na działce kiełbasek, kaszanek, karkówek, kurczaka itd. jest dziś narodową rozrywką Polaków. Dlatego dziś zajmiemy się dwoma dodatkami, które do tych przysmaków są nieodzowne: musztardą i keczupem. Czy te wynalazki dotarły do Polski razem z grilem czy może trochę wcześniej? A jeśli wcześniej, to kiedy i skąd?
 
== Musztarda – „niepospolity kondyment” ==
{{ Cytat
}} }}
 
 
* ''Bibacoa''
{{ Cytat
| W dołach wykopanych w ziemi robią [Meksykanie] z kamieni piece, na których, dobrze wypalonych, kładą mięso surowe, to mięso posypują kukurydzą, na to kładą znowu kamienie gorące, z wierzchu ziemią przykładają i tak trzymają póty, aż się wszystko dobrze upiecze.
| źródło = {{Cyt
| tytuł = Doświadczenia w gospodarstwie, ogrodnictwie, rękodziełach, w lekarstwach wiejskich
| miejsce = Warszawa
| rok = 1791
| tom = I
| strony = 9
}}; cyt. w: {{Cyt
| nazwisko = Dumanowski
| imię = Jarosław
| tytuł = Staropolskie przepisy kulinarne: Receptury rozproszone z XVI–XVIII w.: Źródła drukowane
| wydawca = Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
| miejsce = Warszawa
| rok = 2016
| strony = 84
}} }}

Menu nawigacyjne