Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Keczup czy musztarda?

Usunięte 8 bajtów, 00:30, 3 cze 2020
Jeśli Was również keczup truskawkowy szokuje, to co powiecie na keczup grzybowy? Albo orzechowy? Ostrygowy? Pochodzenie keczupu, jak się okazuje, jest nie mniej starożytne niż musztardy, ale podczas gdy ''mustum ardens'' sprzed wieków rozpoznalibyśmy i dzisiaj jako musztardę, to keczup długo ewoluował, zanim stał się gęstym, jednolicie czerwonym i słodkim sosem pomidorowym, który znamy dzisiaj.
Historia keczupu zaczęła się gdzieś w Azji Południowo-Wschodniej, prawdopodobnie w północnym Wietnamie, gdzie wyrabiano z poddanych fermentacji solonych małych rybek i wnętrzności wypatroszonych większych ryb robiono wyrabiano sos. Sos ten był naturalnym źródłem glutaminianu sodu, czyli substancji, która, jak wiadomo, ma taką właściwość, że wzmacnia odczuwanie smaku. W północnowietnamskim dialekcie języka chińskiego ów sos nazywano „''kê-tsiap''”.

Menu nawigacyjne