Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Szkic:Archiwum Potockich z Krzeszowic

Usunięty 1 bajt, 00:03, 24 wrz 2020
brak opisu edycji
Źródło: [https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jednostka/-/jednostka/3092629 Archiwum Potockich z Krzeszowic, Archiwum Narodowe w Krakowie]
== Przepis śliwek Karmionych karmionych [3rv, A] ==
<!-- <poem>Obrać z drzewa 300<sup>ta</sup> Śliwek Węgierek obetrzeć je starannie. Każdą przeciąć ostróżnie nożykiem i wyjąć pestkę. Przygotować Syrop z czterech funtów Cukru i 5<sup>ciu</sup> szklanek wody. __
Pierwszą razą nie wysmażać Syropu do gęstości i wrzucić w taki Syrop Śliwki żeby się zagotowały kilka razy potem je wyjąć z syropu i ułożyć do wazy, pozostały zaś syrop smażyć __ i gorącym zalać znowu Śliwki. __ Dnia 2<sup>go</sup> zlać ten syrop ze Śliwek i znowu go zagotować dobrze i znowu nim Śliwki zalać. Dnia 3<sup>go</sup> powtórzyć to samo a dnia 4<sup>go</sup> wyjąć już Śliwki z wazy, na półmisek ułożyć żeby dobrze z syropu ociekły __ następnie wkładać jedną w drugą po trzy razem. __ dawać na sita __ ususzyć je na piecu lub w piecu po wyjęciu bułek lub chleba.
Bierze się 15 pomarańcz i 8 cytryn, oddziela się 6 pomarańcz i 4 cytryny, zdejmuje się z nich skórkę i to się trze na tarce [oryg.: tartce]. Następnie wyciska się sok ze wszystkich razem 15 pomarańcz i 8 cytryn, i do tego soku wrzucają się te tarte skórki i cukru w kawałkach funtów cztery; to wszystko miesza się razem dobrze, aby się cukier rozpuścił, i wtedy stawia się na ogniu, aby się syrop dobrze zagotował, pilnować jednakże, aby nie zakipiał. Jak ostygnie zupełnie, pozlewać do suchych, czystych butelek, następnie dobrze zakorkować butelki, zalać smołą i złożyć w miejscu chłodnym i suchym.
== O przyrządzaniu Ogórków ogórków na Zimę zimę [9, B] ==
<!-- <poem>Przed dojrzewaniem Ogórków najprzód należy mieć przygotowione małe Baryłka któreby nietrzymały więcej miary nad cztery Garnce a nawet mniejsze są dogodniejsze gdyż ogórki raz odkryte wietrzeją i prędko się psuią "nabijaią" się dobremi Obręczami moczą się przez kilka dni w wodzie i dobrze gorącą wodą wyparzaią tym więcej ieżeli Baryłka były iuż używane i maią w sobie zakwas, __ Gdy tak są przygotowione wybierają się ogórki zdrowe nie robaczliwe (najlepiej z drugiego lub trzeciego zbioru) układaią się w miejscu przewiewnem na Stołach aby trochę przewiędły potem wymywaią się czystą zimną wodą i układaią się warstwami w Baryłka, (zostawionem górnem dnem w którem powiniem być także zrobiony mały otwór) przekłada się każda warstwa ogórków na przemian liściem Wiśniowem, Dębowym, Porzéczkowym najlepiej z czarnych porzéczek i Koprem, tego ostatniego należy dać większą proporcyą
Gdy Baryłka iuż się napełnią przywołuie się Bednarz dla zabicia Den górnych uważaiąc aby te nie przeciekały bo iak tylko trochę gdzie będą przeciekać ogórki zaraz zepsuią się, po zabiciu den rozstawia się Kocioł czystej wody pod miarą dodaie się na każde 20 Kwart wody po 2 Funty Soli kuchennej, gdy się woda zagotuie zbiera się szumowiny i zrobionym w przód z górnym dnie otworze nalewa się wprost z kotła gotowaną wodą do zupełnego wypełnienia Baryłek poczem zabijaią się otwory dobrze przepasowanym Czopem drzewianym i natychmiast zakopuią się ieszcze gorące do Lodu uważaiąc aby te nigdy nie leżały na wierzchu, zatem ieżeli lód ztopnieje trzeba koniecznie przesypać na nowo Lodem, kto lubi Ogórki z Czosnkiem można go dodać po parę ząbków do każdego Baryłka ale nie obierać z łupinki gdyż obrany robi Sos w Ogórkach ciągnący się
Dnia 5 kwietnia 1872 r.</poem>
== O Przyrządzeniu Kapusty. kapusty [11 B] ==
...

Menu nawigacyjne