Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Szkic:Archiwum Potockich z Krzeszowic

Dodane 1281 bajtów, 21:36, 13 paź 2020
Zgotować szczawin stosownie do ilości osub [sic], przepuszczać przez sito, zacjągnąć [sic], jak każdą zupę, dobrą kąsumu [consommé]. Następnie odgotować garść szpinaku i garść liści z żotkiewki [sic], skrajać i włożyć do zupy. Zrobić filiki [fileciki] z pulardy i szynki, przed wydawaniem w wazy włożyć takowe; zrobić króton [croûton] okrągły z kaczy gryczanej [dopisek u dołu strony: smażony na maśle] i na pułmiseczku [sic] do zupy podać.
 
== [Menu] ==
[Kopista O]
 
[Karta ucięta u góry]
{| class="wikitable"
|-
|
* Cr[o]ûte au pot
* Bagration
* Julienne
* Printanière
* À la tortue
* À la reine
* À la italienne
|
* Craumski [cromesquis]
* Petits vol-au-vents à [la] financière
* Petits vol-au-vents à [la] parisienne
* Croquests [sic] de chapons
* Petits pâté[s] de gibier
* Risole
|-
| De la viande
* Bœuf à la mode
* Côte de bœuf grillée
* Filets de bœuf aux szampiongnons [sic]
* Filets à la financière
* Filets à la Godard
* Filets à la jardinière
* Filets à la neapolitaine [sic]
* Filets à la flemande [sic]
| Des sauces
* Sos [sic] espag[n]iole [sic]
* Sauce poivrade
* Sauce à la estragon
* Sauce à la szampions [sic]
* Sauce aux truffes
* Sauce à la maude [sic]
* Sauce à la ravigot[e]
|-
| De la volaille
* Poulet au breise [Bresse?] aux ... [?]
* Poulet aux szampingnons [sic]
* Poulet aux truffes
|
|}
[Karta ucięta u dołu]
 
== 61. Rosuł [sic] z lina ==
[Kopista N?]
 
Wziąźć [sic] lina stosownie do ilości osub [sic], zrobić rosuł, sklarować ikrą z ryb. Następnie zgotować kaszy perłowej na tymże rosole, dodawszy kawałek świeżego masła, wyrobić kopyzeją [?], aby była klijzta [kleista]. Dać rosuł na wazę, a kaszę szubną [?] do tegoż rosołu.

Menu nawigacyjne