Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Szkic:Archiwum Potockich z Krzeszowic

Dodane 525 bajtów, 11:07, 16 paź 2020
== 29. Recette p[ou]r préparer du kari [curry] ==
On prend 4 onces de piment enragé et 3 onces de racine de carouma [curcuma]. On pile chaque substance séparément ; on les mêle après les avoir passé[es] au tamis fin, et l'on y ajoute 4 gros de poivre fin, un demi-gros de girofle et un gros de muscade en poudre. On incorpore cette poudre dans le bon vinaigre blanc, comme on le fait pour la moutarde, ou bien on la met en poudre dans les sauces. On conserve cette poudre dans des flacons de cristal bouchés à l'émeri.
 
=== Przepis przygotowania ''curry'' ===
Wziąć 4 uncje ostrej papryczki i 3 uncje korzenia kurkumy. Utrzeć każdą substancję oddzielnie; zmieszać, przetarłszy przez gęste sito, i dodać 4 drachmy drobno zmielonego pieprzu, pół drachmy goździków oraz jedną drachmę gałki muszkatołowej w proszku. Miesza się ten proszek z dobrym octem białym, tak jak w przypadku musztardy, albo dodaje się jako proszek [bezpośrednio] do sosów. Trzyma się ten proszek w butelkach kryształowych o polerowanych zatyczkach.
[Przepis skopiowany dosłownie z: {{Cyt

Menu nawigacyjne