* 1838 - zakładają piekarnię przy ul. Richelieu 92
* 1839 - Schwarzer sprzedaje Zangowi swoje udziały, choć biznes się rozkręca
* brak dowodów na to, by on sam lub zatrudnieni przez niego piekarze, dokonali istotnych wynalazków dot. wyrobu chleba; Zang miał za to smykałkę do inwestowania w obiecujące nowinki techniczne i wykorzystania ich w markentingu; jego piekarnia, jako jedna z pierwszych we Francji, stosowała maszyny do wyrobu ciasta (reklamowane jako bardziej higieniczne niż spocony piekarz) oraz piec parowy, który dawał bardziej lśniącą skórkę
* zalety pieczywa wiedeńskiego: dobra węgierska mąka oraz drożdże piekarskie bez chmielowej goryczki właściwej drożdżom piwnym, które razem dawały pieczywu pożądane aromat, lekkość, kolor i świeżość.
* zasługą Zanga jest wprowadzenie na paryski rynek wiedeńskich rogalików (niem. ''Kipferl'', fr. ''croissant'') i kajzerek (niem. Kaisersemmel'', fr. ''petit pain viennois'')
* natomiast bagietka rozpowszechniła się dopiero w latach 1920.; konsumentom odpowiadało, że jest biała i słodkawa (w przeciwieństwie do pieczywa na zakwasie, choć nie była to żadna nowość), a piekarzom - że szybko czerstwieje, więc klienci przychodzą po nią do piekarni nawet 2-3 razy dziennie
* 1907 - pierwsze znane użycie słowa ''viennoiserie'' w znaczeniu "pieczywo luksusowe typu wiedeńskiego"
== Źródła ==