Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa z grochu fasoli na osób 10 ===
Bierze się 10 f. mięsa, 2 starych kur, obmywszy zastawia się, odszumowawszy czysto dodaje się<ref>W rękopisie: „dogaje się”.</ref> włoszczyzny różnej, niech się ten rosół nagotuje. Bierze się kwartę grochu suchego fasoli, przebiera się czysto, wypłukawszy, powinien się zagotować kilka razy; później się go odlewa wypłukawszy w czystej wodzie, nalewa się rosołem tłustym, dodawszy kawałek masła młodego i bukiet zielonej pietruszki, niechaj się gotuje; jak będzie miętki, przeciera go się przez pytel lub gęste sito; jak się skończy, bierze się i kładzie do czystego rądla; na samem wydanu wydaniu rozmieszuje się z nagotowanym rosołem i stawia się na ogniu, żeby się zagotował; jak się zagotuje, tłustość się z wierzchu zbiera, dodawszy soli z kawałem masła młodego, miesza się ciągle, żeby się dobrze rozmieszał i żeby był gładki; daje się do stołu z grzankami z bułek lub chleba pszennego.
Postna robi się tym samym sposobem, tylko zamiast '''[12]''' rosołu z mięsa daje się rosół z ryb.  === Zupa z kuropatw, daje się z ryżem lub z fermiszelem, na osób 10 ===Bierze się mięsa f. 8, kur starych trzy, cielęciny f. 4 i zaciąga się to mięso rumiano; daje się te kury i cielęcina nalewa się wodą zimną, niech się zagotuje; jak się czysto odszumuje, daje się włoszczyzny, niech się na wolnym ogniu gotuje; jak się czysto odszumuje, gotuje się przez cztery godziny. Bierze się 6 świeżych kuropatw, wymywszy oprawia się, dolać włoszczyzny, zalawszy rosołem, niechaj się duszą, aż będą zupełnie miętkie; wybiera się z nich samo mięso, kładzie się do moździerza, bije się mocno i powinno się tym rosołem zakrapiać, który się gotuje do tej zupy, żeby się lepiej ubiło; jak będzie dobrze utłuczone, przeciera się przez gęsto sito. Jak się skończy, włożyć do czystego rądla; na pół godziny przed dawaniem rozrabia się tym rosołem rumianym, co go najprzód nastawili, stawia się na ogniu i ciągle się miesza, żeby się nie zwarzyło; ryż lub fermiszel, albo grzanki, powinny być przysposobione; dodawszy soli do smaku daje się do stołu. Niektóre osoby lubią te zupy bardzo mocne, więc dla większej mocy daje się trochę wina madery, co dodaje więcej tęgości.
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne