Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa z kasztanów na osób 10 ===
Bierze się, zaciąga rumiano 10 f. mięsa, dodaje się 3 kury stare i 3 f. cielęciny. Jak się zagotuje, obczyściwszy szumowiny, dodać należy różnej włoszczyzny, cebuli, selerów, porów, pietruszki, niechaj się dobrze nagotuje na wolnym ogniu. Bierze się 3 f. kasztanów, gotuje się w wodzie, jak zostaną miętkie, oczyszcza ich się; jak się zupełnie skończą, nalewa ich się tym rosołem rumianym, dodawszy mały kawałek masła, niechaj się to gotuje, aż będzie zupełnie miętkie, potem się przeciera przez bardzo gęste sito; jak się zupełnie przetrze, bierze się kawałek masła młodego do rądla, rozpuszcza się i wsypuje się 2 łyżki stołowe mąki i rozmieszawszy tym masłem, wkładają się te kasztany wymieszawszy przed '''[14]''' pół godziny przed dawaniem. Rozmieszuje się z tym rosołem i stawia się na ogniu; jak się nagotuje, to niech niech się na wolnym ogniu gotuje, dodawszy kawałek cukru, bo powinna mieć smak trochę słodkawy; na samem wydaniu tej zupy zbiera się tłustość z niej, która się tam znajduje. Wermiszel albo ryż powinien być przysposobiony, bo się daje z ryżem albo z wermiszelem dodawszy soli do smaku, zaraz się daje na stół.
 
=== Zupa z różnych jarzyn na osób 10 ===
 
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne