Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa z szynki czyli ''la soupp au jambon'' ===
Bierze się mięsa wołowego f. 10, kur starych 3, cielęciny f. 3, obmywszy to wszystko czysto kładzie się do rądla, nalawszy wodą, stawia się na ogniu, odszumować należy czysto, dodawszy różnych jarzyn niechaj się gotuje na wolnym ogniu przez godzin cztery. Bierze się szynki f. 4 dobrej która powinna być wczoraj pokrajana i namoczona na dzisiejszą zupę, bierze się tę szynkę, obmywa się bardzo czysto, wstawia się na ogniu, aby się obgotowała, jak się obgotuje, wymywa się w czystej wodzie, obmywa się dlatego, żeby nie było słychać dymem, kładzie się na czem, kraje na drobne części, nalewa się rosołem, który się gotuje do tej zupy i niechaj się gotuje, aż się zupełnie zrobi miętka, wtedy kładzie się do moździerza
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne