Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Kuchnia jeszcze bardziej staropolska dla zupełnie początkujących

Rozmiar się nie zmienił, 18:55, 21 lis 2022
brak opisu edycji
}}). Wkrótce samo pojęcie memu okazało się nośnym i szybko ewoluującym memem.</ref>).
Trudno zatem mówić o autorach dawnych książek kucharskich. Nawet jeśli ktoś się na takiej książce podpisał, to nie wiadomo, czy jest był on bardziej autorem, tłumaczem, redaktorem, kopistą czy wydawcą. Często pewnie wszystkim tym po trochu. Dla uproszczenia będę taką osobę nazywał autorem, ale trzeba pamiętać, że ktoś taki niekoniecznie bywał twórcą w rozumieniu dzisiejszego ustawodawstwa o prawach autorskich. Samo pojęcie praw autorskich nie istniało zresztą przed XIX wiekiem. Wcześniej książki po prostu przepisywano lub przedrukowywano, z mniejszymi lub większymi modyfikacjami, bez pytania nikogo o zgodę, czasem podając nazwisko autora, a czasami
nie (słynna antyczna biblioteka w Aleksandrii powstała częściowo w ten sposób, że królewscy celnicy przeszukiwali każdy statek, który zawinął do aleksandryjskiego portu, i wszystkie książki, które znaleźli, przekazywali skrybom do przepisania; kopie oddawano potem na statek, a oryginały zostawały w bibliotece,<ref>{{Cyt
| nazwisko = Smith

Menu nawigacyjne