Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Prawdziwy staropolski bigos

Dodane 754 bajty, 16:30, 2 sty 2019
}}
Francuskie hachis Jeśli tylko nie przesadzić z winem i octem, to dzieciom mógłby smakować! ''Nota bene'' z octem w ogóle trzeba było uważać. O potencjalnych skutkach braku ostrożności w zaprawianiu bigosu octem pisał ostrzegał Wacław Potocki: {{cytat| <poem>Chcąc panna bigos w kuchni zaprawić co prędzej,Pójdzie z garnkiem do szafy po ocet, gdzie międzyFlaszkami stał inkaust, bo już były mrozy.Nalawszy go, daje mi bigos nowej fozy,Skosztuję: pies by nie jadł i pomyślę sobie,Jako żywem bigosu nie widział w żałobie.Więc spostrzegłszy omyłki, wskażę do kucharza:Niech mi złodziej nie robi z zadka kałamarza.</poem>| źródło = Potocki, Wacław, [https://polona.pl/item/ogrod-fraszek- przepisy w t-1,NDkxMTc3MjQ/93 ''Cuisinier francoisBigos w żałobie'' i ,] w : (1907) ''Kucharzu doskonałymOgród fraszek'', red. Aleksander Brückner, Lwów, t. I, s. 56}}
== Bigosowanie ==

Menu nawigacyjne