Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa z knedlami z wątroby ===
Bierze się mięsa wołowego f. 10, kur starych 2, cielęciny f. 3, zaciąga się z tego mięsa wołowego rumiano i jak będzie miało dosyć, dodawszy kury i cielęcinę, któreśmy przeznaczyli do tej zupy, nalawszy wodą, niechaj się gotuje; włoszczyzny różnej dodać należy, niech to się gotuje przez 4 godziny na wolnym ogniu; bierze się wątrobę cielęcą, kraje się na kawałki, wrzuca się na gotowaną wodę, później się odlewa na sito lub przetak; obmywszy ją w czystej wodzie, kładzie się na czystą serwetę; później, jak zostanie już obsuszone z wody, wkłada się '''[34]''' do moździerza dodawszy bułki, słoniny, tłuc należy dobrze; jak się już dobrze utłucze, dodaje się kilka żółtek z jaj, później soli, przeciera się przez sito gęste; jak się skończy, wtedy robią się knedle, ale wprzódy należy wiedzieć, czy waż<ref>Waż – słowo niezrozumiałe; być może chodzi o wywar.</ref> jest mocną na knedle; na kwadrans przed dawaniem do stołu odcedza się zupę przez czystą serwetę do czystego rądla, niechaj się gotuje; rodzynki powinny być w tej zupie, knedle powinny być w rosole ugotowane, kładzie się do wazy, dodawszy soli do smaku daje się na stół. Postna daje się tym samym sposobem, tylko zamiast wątróbki cielęcej na knedle i słoniny bierze się wątroba z ryb i masło. === Zupa z bułek ===Bierze się mięsa wołowego f. 5, kur starych 3, cielęciny f. 3, obmywszy w czystej wodzie to wszystko, kładzie się do rądla, nalewa się czystą wodą, odszumować czysto należy i niech się gotuje przez godzin 4, dodawszy różnej włoszczyzny; bierze się bułek świeżych 6, obdziera się skórka wierzchnia, krają się bułki w kostkę; na pół godziny przed dawaniem do stołu, odcedza się rosół, któren się gotował na tę zupę, przez czystą serwetę, nalewa się rosołem pokrajane bułki znajdujące się w rondlu i wstawia się na ogniu; na samem dawaniu zupy do wazy zabiela się 8 żółtkami z świeżych jaj dodawszy kawałek masła młodego; jak będzie mocno gorąca, dodawszy soli do smaku, daje się do stołu; jak się zabiela ta zupa, powinno się pilno uważać, żeby się nie przypaliła lub nie zwarzyła. Postna daje się tym samym sposobem, tylko zamiast rosołu daje się rosół z ryb lub wody.
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne