Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa z bułek ===
Bierze się mięsa wołowego f. 5, kur starych 3, cielęciny f. 3, obmywszy w czystej wodzie to wszystko, kładzie się do rądla, nalewa się czystą wodą, odszumować czysto należy i niech się gotuje przez godzin 4, dodawszy różnej włoszczyzny; bierze się bułek świeżych 6, obdziera się skórka wierzchnia, krają się bułki w kostkę; na pół godziny przed dawaniem do stołu, odcedza się rosół, któren się gotował na tę zupę, przez czystą serwetę, nalewa się rosołem pokrajane bułki znajdujące się w rondlu i wstawia się na ogniu; na samem dawaniu zupy do wazy zabiela się 8 żółtkami z świeżych jaj dodawszy kawałek masła młodego; jak będzie mocno gorąca, dodawszy soli do smaku, daje się do stołu; jak się zabiela ta zupa, powinno się pilno uważać, żeby się nie przypaliła lub nie zwarzyła. Postna daje się tym samym sposobem, tylko zamiast rosołu daje się rosół z ryb lub wody.  === Zupa ze szczawiu z ryżem ===Bierze się mięsa wołowego f. 10, kur starych 2, cielęciny f. 2, obmywszy to wszystko kładzie się do rądla, nalewa się czystą wodą i wstawia się na ogniu, niech się gotuje; odszumować należy czysto, potrzeba dodać różnej włoszczyzny, niech się gotuje na wolnym ogniu przez godzin 4; później bierze się szczawiu czysto przebranego i wypłukanego, kładzie się do rądla, dodawszy kawał masła młodego, dodawszy trochę rosołu, niechaj się gotuje, aż zupełnie wysadzi; jak będzie dobrze wysadzony, że już będzie wpadał w masło, bierze go
{{Przypisy}}

Menu nawigacyjne