Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
=== Zupa z kaszki pszennej na osób 10 ===
Bierze się mięsa f. 10, kur starych dwie, cielęciny f. 2, obmywszy czysto wkłada się w naczynie, w którem się ma gotować, nalawszy czysta wodą, niechaj się gotuje; odszumować należy, dodawszy włoszczyzny niech się gotuje na wolnym ogniu przez 4 godziny; na pół godziny przed dawaniem tej zupy odcedza się ten rosół do czystego rądla i stawia na ogniu; jak się ten rosół zagotuje, zasypuje się kaszką pszenną; jak się kaszka ugotuje, bierze się 10 żółtek z jaj, rozbija się z trochą rosołu; przecedziwszy na samem wydaniu, zabiela się temi żółtkami tę zupę, dodawszy soli do smaku daje się na stół.  Tym samym sposobem daje się postna zupa, tylko zamiast rosołu z mięsa powinien być rosół z ryb rumiany.
=== Zupa ryżowa mięsna na osób 10 ===

Menu nawigacyjne