Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
Najciekawszych odkryć historycy często dokonują rozklejając okładki starych książek. Dawni introligatorzy do usztywniania opraw używali bowiem kartek wyrwanych z tomów jeszcze starszych. Szczęśliwie dla nas, ofiarą takiego recyklingu padła również najstarsza książka kucharska po polsku.
W 1891 r. Zygmunt Wolski, bibliotekarz w Bibliotece Ordynacji Krasińskich, zaszedł do pewnego warszawskiego antykwariatuCezarego Wilanowskiego, gdzie natrafił na teczkę z czterema luźnymi kartkami wyjętymi z XVI-wiecznej broszury weterynaryjnej pt. ''Sprawa a lekarstwa końskie''pustej już okładki z odciśniętą na niej datą 1538. Owe cztery kartki pochodziły z trzech różnych książek. Na dwóch z nich znalazł Wolski przepisy kulinarne -- przy czym było to akurat pięć różnych receptur na ocet. ,,Że wyżej wymienione pozostałości książek -- napisał później -- z pewnością są owocem pracy pierwszej połowy wieku XVI, mam niezbite dowody w papierze z filigranami, w postaci czcionek, na koniec w samym języku."<ref> {{Cyt
| nazwisko = Wolski
| imię = Zygmunt

Menu nawigacyjne