== Sensacyjne odkrycie ==
[[File:Kuchmistrzostwo - ocet.jpg|thumb|upright=.9|Jedna z zachowanych kart ''Kuchmistrzostwa'' z różnymi przepisami na ocet (każdy „inszym obyczajem”, czyli na inny sposób), obecnie w posiadanu Biblioteki Głównej Województwa Mazowieckiego w Warszawie (sygn. XVI.O.140)]]
Najciekawszych odkryć historycy często dokonują rozklejając okładki starych książek. Dawni introligatorzy do usztywniania opraw używali bowiem kartek wyrwanych z tomów jeszcze starszych. Szczęśliwie dla nas, ofiarą takiego recyklingu padła również najstarsza książka kucharska po polsku.
}}</ref>
Co więcej, Wolski skojarzył te dwie kartki z pewną książką wymienianą w inwentarzach XVI-wiecznych drukarni krakowskich. Tak się akurat złożyło, że rok wcześniej Artur Benis, historyk z Uniwersytetu Jagiellońskiego, w ramach badań nad dziejami drukarstwa i księgarstwa w Polsce, opublikował swoje opracowanie zawartości takich właśnie inwentarzy. Inwentarze takie sporządzano zwykle po śmierci drukarza, aby zlicytować wydrukowane już książki, których nie zdążył sprzedać. I oto w inwentarzu książek pozostawionych przez zmarłą w 1551 r. Helenę Unglerową, wdowę po wydawcy Florianie Unglerze, odnotowano sto egzemplarzy dzieła pt. ''Kuchmistrzosthwo''.<ref>{{Cyt | nazwisko = Benis | imię = Artur | tytuł = Materyały do historyi drukarstwa i księgarstwa w Polsce | wydawca = Akademia Umiejętności | miejsce = Kraków | tom = I. Inwentarze księgarń krakowskich Macieja Scharffenberga i Floryana Unglera (1547, 1551) | url = https://www.sbc.org.pl/dlibra/publication/11283/edition/10577/ | rok = 1890 }}</ref> Wolski skojarzył zatem, iż te dwie, postrzępione kartki z przepisami na ocet prawdopobnie pochodziły ze skąd inąd zaginionej książki kucharskiej o takim właśnie tytule.
== „Kuchmistrzostwo” ==
<gallery>
File:Brat Wilhelm przy garach.jpg|W średniowiecznej kuchni<br>{{small|Ilustracja z jednej z ksiąg domowych norymberskiej fundacji Dwunastu Braci (1475)}}
File:Kuchmistrzostwo - ocet.jpg|Jedna z zachowanych kart ''Kuchmistrzostwa'' z różnymi przepisami na ocet (każdy „inszym obyczajem”, czyli na inny sposób)
File:Pieczeń wołowa po węgiersku.JPG
File:Kotła.JPG|Słowo „kotła” z jednej z zachowanych kart ''Kuchmistrzostwa''