Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 115 bajtów, 15 maja
Zacznijmy od początku, czyli od człowieka, którego imieniem -- a właściwie nazwą rodu herbowego -- order Pomiana został nazwany.
Edward Pożerski urodził się w 1875 r. w Paryżu. Jego rodzice byli uchodźcami po powstaniu styczniowym. W Paryżu chodził Posłali go do polskiej szkołyna obrzeżach Paryża, gdzie -- jak później pisał we wychowano go na polskiego patriotę, ale karmiono mizernie. We wspomnieniach -- z reguły niedojadałczasów szkolnych pisał po latach, że zwykle chodził głodny, co wpłynęło na jego późniejsze zainteresowania gastronomiczne. Na studiach zainsteresował się fizjologią żywienia, a w 1902 r. został doktorem medycyny. Pracował Swą karierę naukową rozwijał w Instytucie Pasteura, gdzie zajmował się badaniem soków trawiennych.

Menu nawigacyjne