| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || '''Kazimierz Jaroszyński'''<br>(1931--2013) || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || szef kuchni w hotelu Europejskim i w Spatifie (Nowicki, s. 15)
|-
| [[File:Przeźroczysty kwadratMédaille Henry CLOS-JOUVE (1).pngJPG|100px|link=|Henry Clos-Jouve]] || '''Henry Clos-Jouve''' (1908--1981) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Współzałożyciel Akademii Rabelais'go (''Académie Rabelais''),[https://academie-rabelais.fr/membres/] przewodniczący stowarzyszenia Kronikarzy Gastronomii i Turystyki (''Chroniqueurs de la Gastronomie et du Tourisme''), pierwszy organizator konkursu na najlepszego somelliera Francji,[https://www.sommelier-paris.org/les_origines_de_lassociation/] współzałożyciel Przyjacielskiego Stowarzyszenia Miłośników Autentycznej Kiełbaski Andouillette (''Association Amicale des Amateurs d'Andouillette Authentique'')[https://en.gastronomiac.com/chefs_metiers_bouche/clos-jouve-henri-belin-dit-henry/] (Nowicki, s. 13)
|-
| [[File:Stanisław Kozioł.JPG|100px|Stanisław Kozioł]] || style=text-align:left | '''Stanisław Kozioł'''<br>(1899--1974) || [[Plik:GBR.png|23px|]] {{small|W. Brytania}} || Właściciel londyńskiej restauracji ''Lucullus''<ref>{{Cyt