Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania
brak opisu edycji
{{data|5 sierpnia 2022}}
[[File:Stempel koszerności.jpg|thumb|upright|Stempel koszerności z&nbsp;hebrajskim napisem כשר („koszer”) z&nbsp;okresu międzywojennego (lustrzane odbicie).<br>{{small|Muzeum Żydowskie w&nbsp;Oświęcimiu}}]]
Czytelnicy pytają, redakcja odpowiada! Zostałem kiedyś poproszony o&nbsp;to, żebym w&nbsp;przystępny sposób wytłumaczył, co to znaczy, że coś jest albo nie jest koszerne. Wprawdzie ten blog skupia się zwykle na kuchni polskiej, ale kuchnia żydowska przez stulecia rozwijała się tuż obok tej pierwszej i&nbsp;często wymieniały się przepisami. Żeby lepiej poznać polską tradycję kulinarną , warto zatem dowiedzieć się też czegoś o&nbsp;tym, co jadają Żydzi – i&nbsp;jaki wpływ na ich zwyczaje żywieniowe ma ich religia. Nawet w&nbsp;czasach, gdy większość Żydów i&nbsp;Polaków żyła w&nbsp;tym samym kraju, Polacy-chrześcijanie mieli przeważnie co najwyżej bardzo powierzchowne pojęcie o&nbsp;zasadach wyznaniowych, którymi kierowali się ich żydowscy sąsiedzi – i&nbsp;''vice versa''. Dziś ta wiedza jest niewątpliwie jeszcze bardziej nikła.
W tym wpisie nie będzie nic specjalnie odkrywczego, bo literatury na ten temat jest mnóstwo, ale może być ona mało przystępna dla osób, które nic o&nbsp;judaizmie nie wiedzą. Postaram się więc wyjaśnić temat najlepiej jak potrafię, a&nbsp;liczbę terminów hebrajskich i&nbsp;z&nbsp;języka jidysz ograniczyć do minimum.

Menu nawigacyjne