Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Święty Jacek z pierogami

Usunięte 50 bajtów, 13:51, 3 mar 2019
brak opisu edycji
To tyle na dziś. W kolejnym odcinku zostaniemy przy temacie Świętych Pańskich i ich związkach ze światem jedzenia i picia. Zapraszam na kolejne zagadki z kulinarnych dziejów Polski i jeszcze więcej szperania po starych książkach. Gdyż...
{{cytat|<poem>O, jaka chęć mnie bierze, <small>[…]</small>{{...}}Znowu zabawić się uczenie: <small>[…]</small>{{...}}
Po uszy zabrnąć w&nbsp;rygor srogi
Erudycyjnej mikrologii,
O mumiach u&nbsp;Asyryjczyków,
O chronostychach lub centonach,
O synekdochach Cycerona, <small>[…]</small>{{...}}
De bibliotheca Adami,
'''O św. Jacku z&nbsp;pierogami''',
Na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i&nbsp;Rozwoju Wsi można znaleźć [https://www.gov.pl/rolnictwo/pierogi-koscieleckie pierogi kościelnickie,] czyli ze wspomnianej już podkrakowskiej wsi, w&nbsp;której św. Jacek rzekomo dokonał cudu uratowania zniszczonego gradem zboża. W&nbsp;Kościelnikach do wytrawnych pierogów z&nbsp;serem tradycyjnie dodaje się zioła zwanego kurdybankiem. Przy czym „tradycyjnie” niekoniecznie znaczy „od stuleci”; zgodnie z&nbsp;ustawą o&nbsp;produktach tradycyjnych ([http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20050100068 Dz.U. 2005 Nr 10 poz. 68]), „za tradycyjne metody produkcji uważa się metody wykorzystywane co najmniej od 25 lat.”
{{cytat|Jak podkreślają mieszkańcy: „Pierogi z&nbsp;kurdybankiem są w&nbsp;Kościelcu tak powszechne jak sam kurdybanek.” Wyróżniają się „smakiem. To jest inny smak tych pierogów. Ci co lubią zioła, to lubią te właśnie pierogi. Kurdybanek jest tu najważniejszy”. „Był traktowany dawniej jako roślina przyprawowa. Ten jego pikantny, ostry smak zastępował wiele przypraw. Jego smak i&nbsp;zapach jest naprawdę specyficzny. Rośnie wszędzie. [{{...]}}”. Pierogi z&nbsp;kurdybankiem podaje się najczęściej okraszone przyrumienioną słoniną lub boczkiem, ale również sklarowanym masłem lub sklarowaną śmietaną. Do samego farszu często dodaje się przyrumienioną słoninę czy boczek, niekiedy również przyrumienioną cebulkę. Jednakże jak podkreślają mieszkańcy: „To co się daje poza serem i&nbsp;kurdybankiem, to już pod kątem własnego smaku. Podstawa, to jest ser i&nbsp;kurdybanek. <small>[…]</small>{{...}}
|źródło = {{Cyt
| tytuł = Malopolska.pl

Menu nawigacyjne