| Jednogłośnie postanowiono dążyć do przywrócenia dawnej sławy Polskiej Kuchni, jako wybitnemu działowi Polskiej Kultury, przez sprecyzowanie i na podstawie nowej bazy ustrojowej wprowadzenie w życie jej pojęcia jako sztuki na naukowym podkładzie empirycznym czy badawczym, w przeciwieństwie do dotychczasowego jej traktowania jako zbiurokratyzowanego rzemiosła i przemysłu, co doprowadziło do jej tak powszechnie dyskutowanego upadku. Jest to zadaniem głównym Kapituły Orderu Pomiana.<!-- A unanimous decision has been taken to strive for bringing Polish Cuisine, as a signal branch of Polish Culture, to its former glory through precise definition and realisation, upon a new systemic base, of its notion as an art founded on scientific empirical and research-based groundwork, contrariwise to its heretofore treatment as a bureaucratised craft or industry, which has led to its universally discussed downfall. It is the foremost task standing before the Chapter of the Order of Pomiane. -->
| źródło = Rezolucja przyjęta przez kapitułę orderu Pomiana w drugą rocznicę śmierci Edwarda Pożerskiego; cyt. w: {{Cyt
| tytuł = Spotkania z Zabytkami | url = Przekrój | nazwisko r = MiliszkiewiczKalkowski | imię r = JanuszJan | rozdział = Przypkowski i PRLOrder Pomiana | adres rozdziału = https://polonaprzekroj.pl/item-viewarchiwum/3bea1f8d-7c87-4b94-afbd-48b53b61861b?page=37 | wydawca = Ministerstwo Kultury i Sztuki, Towarzystwo Opieki nad Zabytkamiartykuly/61924 | miejsce = WarszawaKraków | data rok = październik 19961966 | wolumin = nr 10 (116)1095–96 | strony = 368