Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 19 bajtów, 1 czerwca
[[File:Order Pomiana - Francja 2.JPG|thumb|left|Przypkowski (z prawej) wręcza odznaki Orderu Pomiana Rogerowi Topolinskiemu (z lewej) i Jean-Dominique'owi Arnaboldiemu (Paryż, 1965 r.).]]
W naszych czasach order można sobie zamówić w jadłodajni McDonalda (kto tam bywa, ten wie). Dawniej na order trzeba było sobie zasłużyć. A jeśli chodzi o Order Pomiana, to był tak bardzo ekskluzywny, że liczba odznaczonych tym wyróżnieniem osób była zbliżona do liczby członków kapituły, która to odznaczenie nadawała.
Chociaż Przypkowski utrzymywał, że celem Orderu Pomiana jest było doskonalenie kuchni polskiej, to od początku zakładał, że dekorowani orderem będą głównie cudzoziemcy. W pierwszej kolejności do odznaczenia zaproponował dwóch Francuzów: paryskiego restauratora Rogera Topolinskiego oraz dziennikarza gastronomicznego Jean-Dominique'a Arnaboldiego. {{small|MSZ}} poleciło polskiemu ambasadorowi w Paryżu użyczenie na potrzeby uroczystości lokalu ambasady, jak też zapewnienie zwyczajowego drinka. Dekoracji orderami dokonał Przypkowski, jako sekretarz kapituły, osobiście. Przypkowski pełnił przy tym rolę swego rodzaju gastronomicznego ambasadora Polski i w związku z tym dostawał na zagraniczne podróże dewizy z {{small|MSZ}}. Nierzadko musiał te środki sobie wywalczyć, strasząc ministerialnych urzędników Rapackim, Cyrankiewiczem, a nawet Komitetem Centralnym.<ref>{{Cyt
| tytuł = Rzeczpospolita
| nazwisko r = Miliszkiewicz
[[File:Order Pomiana - Francja.JPG|thumb|upright=1.3|Przypkowski z członkami francuskiego kolegium Orderu Pomiana (Paryż, 1971 r.)]]
{{ Cytat
| Kapituła polskiego Gastronomicznego Orderu Pomiana zaświadcza, iż jednogłośną decyzją Kapituły {{...}} [imię i nazwisko] zasługuje na odznacznie odznaczenie pomianowskie w uznaniu jego wielkich zasług dla kultury gastronomicznej.
| oryg = Chapitre de l'Ordre des Gastronomes Pomiane de Pologne certifie que {{...}} a merité par decision unanime du Chapitre la distinction du Pomiane en reconaissance de ses grandes œuvres sur la culture gastronome.
| źródło = Dyplom Orderu Pomiana, reprodukowany w: {{Cyt

Menu nawigacyjne