Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gastronomiczny Order Pomiana

Dodane 3327 bajtów, 2 czerwca
Wyróżnieni egzotycznym orderem restauratorzy zapraszali później Przypkowskiego do swoich lokali i tak to się kręciło.
Orderem odznaczono tylko kilku Polaków, którzy albo mieszkali i działali za granicą (Stanisław Kozioł w Londynie, Grzegorz Tomaszewski pod Kopenhagą), albo których kandydatury zostały prawdopodobnie zaproponowane przez innych członków kapituły. Podjerzewam bowiem, że Władysława Kucharskiego mógł zgłosić Jarosław Iwaszkiewicz, któremu Kucharski gotował przed wojną, kiedy Iwaszkiewicz był sekretarzem poselstwa polskiego w Danii, a Stasława Stanisława Cupra natomiast -- sam premier Cyrankiewicz.
W 1969 r. kapituła wyjątkowo odznaczyła też dwie osoby prawne -- obie z Polski. Były to zakłady przetwórstwa owocowo-warzywnego w Pudliszkach oraz redakcja krakowskiego ''Przekroju''.
A oto pełna -- znowu, na tyle, na ile udało mi się ustalić -- lista odznaczonych Orderem Pomiana:
{{clear}}
<!-------------------------------------------LISTA ODZNACZONYCH----------------------------------------------------------->
{| class=wikitable
|+ Kawalerowie Orderu Pomiana<ref>Według listy odznaczonych znajdującej się w archiwum Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie (brak sygnatury). Lista, sporządzona zapewne w 1969 r., nie zawiera nazwisk osób odznaczonych później, w tym: S.&nbsp;Cupera, K.&nbsp;Jaroszyńskiego i R.&nbsp;Roucou, a informacja o ich odznaczeniu Orderem Pomiana pochodzi z innych źródeł.</ref>
! Wizerunek !! Imię i nazwisko<br>(ur. – zm.) !! Kraj zamieszkania[[#uwaga|*]] !! Opis
|-<!--------ANG KIM KHOAN--------->
| [[File:Ang Kim Khoan.JPG|100px|Ang Kim Khoan]] || style=text-align:left | '''Ang Kim Khoan'''{{czyt|Ang Kim Khoan}}<br>(1910–1978) || [[Plik:KHM.png|23px|]] {{small|Kambodża}} || Hotelarz, minister turystyki Kambodży,<ref>{{Cyt
| nazwisko = Abdoul-Carime
| strony = 8
}}</ref>
|-<!--------ARNABOLDI--------->
| [[File:Jean-Dominique Arnaboldi.JPG|100px|Karykatura Jean-Dominique'a Arnaboldiego]] || style=text-align:left | '''Jean-Dominique Arnaboldi'''{{czyt|Jean-Dominique Arnaboldi}}<br>(1919–1974)<ref>{{Cyt
| tytuł = Généafrance
| strony = 50–51
}}</ref>
|-<!--------BRENNA--------->
| [[File:Gian Giuseppe Brenna.jpg|100px|Gian Giuseppe Brenna]] || style=text-align:left | '''Gian Giuseppe Brenna'''{{czyt|Gian Giuseppe Brenna}}<br>(1920–2006) || [[Plik:ITA.png|23px|]] {{small|Włochy}} || Dentysta, z zamiłowania gastronom, delegat prowincji Como w Lombardii do Włoskiej Akademii Kulinarnej (''Accademia Italiana della Cucina'')<ref>{{Cyt
| tytuł = Espansione TV
| data = 27 września 2018
}}</ref>
|-<!--------CLOS-JOUVE--------->| [[File:Henry Clos-Jouve.png|100px|Henry Clos-Jouve]] || '''Henry Clos-Jouve''' (1908–1981) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Współzałożyciel Akademii Rabelais'go (''Académie Rabelais''),[<ref> {{Cyt | tytuł = Académie Rabelais | rozdział = Membres | adres rozdziału = https://academie-rabelais.fr/membres/] }}</ref> przewodniczący stowarzyszenia Kronikarzy Gastronomii i Turystyki (''Chroniqueurs de la Gastronomie et du Tourisme''), pierwszy organizator konkursu na najlepszego sommeliera we Francji,[<ref> {{Cyt | tytuł = Association des sommerliers de Paris Ile-de-France | rozdział = 1907--1969 Les origines des l'association | adres rozdziału = https://www.sommelier-paris.org/les_origines_de_lassociation/] }}</ref> współzałożyciel Przyjacielskiego Towarzystwa Miłośników Autentycznej Kiełbaski Andouillette (''Association Amicale des Amateurs d'Andouillette Authentique'')[<ref>{{Cyt | tytuł = Gastronomiac | rozdział = Clos-Jouve (Henri Belin, known as Henry) | adres rozdziału = https://en.gastronomiac.com/chefs_metiers_bouche/clos-jouve-henri-belin-dit-henry/] ( }}</ref><ref>{{Cyt | nazwisko = | imię = | tytuł = Przegląd Gastronomiczny | nazwisko r = Nowicki, s | imię r = Zdzisław T. | rozdział = Powrót Orderu Pomiana | wydawca = Wydawnictwo Czasopism i&nbsp;Książek Technicznych {{small|SIGMA-NOT}} | miejsce = Warszawa | data = listopad 1998 | strony = 13) }}</ref>|-<!--------CUPER--------->| [[File:Stanisław Cuper.jpg|100px|Stanisław Cuper]] || '''Stanisław Cuper''' || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Szef kuchni w szydłowieckiej restauracji Ratuszowej Biesiada, znany zwłaszcza z Szydłowcu, gdzie funkcjonowała salka dla vipów zwana Cyrankiewiczówką i gdzie podawano jego specjalność, czyli karpia w śmietanie, z którym przepadał Józef Cyrankiewicz<ref>{{Cyt | nazwisko = | imię = | tytuł = Przegląd Gastronomiczny | nazwisko r = Nowicki | imię r = Zdzisław T. Później karierę gastronomiczną kontynuował w warszawskiej Polonii | rozdział = Powrót Orderu Pomiana | wydawca = Wydawnictwo Czasopism i wreszcie w Wenecji. (Nowicki, s. &nbsp;Książek Technicznych {{small|SIGMA-NOT}} | miejsce = Warszawa | data = listopad 1998 | strony = 13; [https: }}<//www.facebook.com/NaszSzydlowiec/posts/ju%C5%BCref>|- <!------kilka-razy-pytali%C5%9BmyHURTREL-was-o-zdj%C4%99cia-dawnej-restauracji-biesiada-kt%C3%B3ra-mie%C5%9Bci%C5%82/1013082440457755/])|->
| [[File:Andre Hurtrel.JPG|100px|André Hurtrel]] || style=text-align:left | '''André Hurtrel'''{{czyt|André Hurtrel}}<br>(1917–1995) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Dziennikarz, założyciel Krajowego Związku Rzeczników Prasowych, prezes Narodowego Komitetu Gastronomicznego (''Comité National de la Gastronomie''), przewodniczący ''jury'' turnieju o Złotą Patelnię.<ref>{{Cyt
| tytuł = Souillas.net
| rozdział = Le Souillagais Pierre Arnal «&nbsp;Poêle d’Or&nbsp;» 1969
| adres rozdziału = http://www.souillac.net/le-souillagais-pierre-arnal-poele-dor-1969
}}</ref><br>Sam odznaczył Przypkowskiego odznaczył Komandorią Złotej Patelni za pracę nad polsko-francuskimi relacjami kulinarnymi.<ref>{{Cyt
| tytuł = Przekrój
| rozdział = Order Pomiana
| strony = 8
}}</ref>
|-<!--------JAROSZYŃSKI--------->| [[File:Kazimierz Jaroszyński.jpg|100px|Kazimierz Jaroszyński]] || '''Kazimierz Jaroszyński'''<br>(1931–2013) || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Szef kuchni w Hotelu Europejskim oraz w Spatifie w Warszawie (<ref>{{Cyt | nazwisko = | imię = | tytuł = Przegląd Gastronomiczny | nazwisko r = Nowicki, s | imię r = Zdzisław T. 15) | rozdział = Powrót Orderu Pomiana | wydawca = Wydawnictwo Czasopism i&nbsp;Książek Technicznych {{small|SIGMA-NOT}} | miejsce = Warszawa | data = listopad 1998 | strony = 13 }}</ref>
|-
| [[File:Stanisław Kozioł.JPG|100px|Stanisław Kozioł]] || style=text-align:left | '''Stanisław Kozioł'''<br>(1899–1974) || [[Plik:GBR.png|23px|]] {{small|W.&nbsp;Brytania}} || Właściciel londyńskiej restauracji ''Lucullus''<ref>{{Cyt
| strony = 80–81 (przypis 45)
}}</ref>
|-<!--------KUCHARSKI--------->| [[File:Władysław Kucharski 1.jpg|100px|Władysław Edward Kucharski]] || style=text-align:left | '''Władysław Edward Kucharski'''<br>(1879–1973) || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Zgodnie z nazwiskiem, kucharz, tak jak i jego dziadek, ojciec, brat oraz syn. Gotował dla monarchów, arystokratów i dyplomatów, (m.in. dla Jarosława Iwaszkiewicza).<ref>{{Cyt
| tytuł = Polskie Radio Czwórka
| nazwisko r = Kuś
| adres rozdziału = https://www.polskieradio.pl/10/5374/artykul/2831015,pawlowa-i-kucharski-kto-serwowal-iwaszkiewiczom-kure-po-literacku
| data = 25 października 2021
}}</ref> Po II wojnie światowej szef kuchni w Grand Hotelu w Sopocie oraz w ośrodku konferencyjno-wypoczynkowym Polskiej Akademii Nauk w pałacu w Jabłonnie.<ref>Biogram dołączony do listy odznaczonych orderem Pomiana, Muzeum im. Przypkowskich w Jędrzejowie</ref> [<ref> {{Cyt | tytuł = Gazeta Powiatowa | nazwisko r = Degiel | imię r = Rafał | rozdział = Nasza Historia: Władysław Kucharski (1879-1973) – dzierżawca kasyna oficerskiego w Legionowie, kuchmistrz w pałacu w Jabłonnie | adres rozdziału = https://gazetapowiatowa.pl/poradniki/nasza-historia/nasza-historia-wladyslaw-kucharski-1879-1973-dzierzawca-kasyna-oficerskiego-legionowie-kuchmistrz-palacu-jablonnie/] |wydawca = Agencja Reklamowo-Wydawnicza Błękitne Centrum | miejsce = Legionowo | rok = 26 listopada 2020 }}</ref>|- <!--------LONGUE--------->
| [[File:Przeźroczysty kwadrat.png|100px|link=|]] || style=text-align:left | '''Édouard Longue'''{{czyt|Édouard Longue}}<br>(1908–1989)<ref> {{Cyt
| tytuł = Acte Décès
| strony = 203
}}, określa Édouarda Pomiane'a i Édouarda Longue'a jako '',,l'oncle et le neveu"'', co można rozumieć jako ,,wuj i siostrzeniec" albo ,,stryj i bratanek". Dorota Pietrzkiewicz, ''op. cit.'', s. 78, podaje, że Edward Pożerski miał brata Witolda i siostrę Emilię. Zakładam, że jeśli obaj Édouardowie nosili różne nazwiska, to byli raczej wujem i siostrzeńcem.</ref>
|-<!--------MANTERO--------->
| [[File:Gianni Mantero.jpg|100px|Gianni Mantero]] || style=text-align:left | '''Gianni Mantero'''{{czyt|Gianni Mantero}}<br>(1897–1985) || [[Plik:ITA.png|23px|]] {{small|Włochy}} || Architekt, grafik, kolekcjoner ekslibrysów.<ref>{{Cyt
| tytuł = British Museum
| adres rozdziału = https://www.britishmuseum.org/collection/term/BIOG37108
}}</ref><br>Związków z gastronomią nie udało mi się ustalić.
|-<!--------ROUCOU--------->
| [[File:Roger Roucou.jpg|100px|Roger Roucou]] || style=text-align:left | '''Roger Roucou'''{{czyt|Roger Roucou}}<br>(1921–2012) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Właściciel lugduńskiej restauracji ''La Mère Guy'', w latach 1983–87 prezes stowarzyszenia Białych Czapek Lugduńskich (''Toques Blanches Lyonnaises''),<ref>{{Cyt
| inni = red. Hervé Bal
| miejsce = Paris
}}</ref>
|-<!--------TERRAIL--------->
| [[File:Claude Terrail.jpg|100px|Claude Terrail]] || style=text-align:left | '''Claude Terrail'''{{czyt|Claude Terrail}}<br>(1918–2006) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Właściciel paryskiej restauracji ''La Tour d'Argent''<ref>{{Cyt
| tytuł = The New York Times
| rok = 7 czerwca 2006
}}</ref>
|-<!--------TOMASZEWSKI--------->
| [[File:Grzegorz Tomaszewski.JPG|100px|Grzegorz Stanisław Tomaszewski]] || style=text-align:left | '''Grzegorz Stanisław Tomaszewski'''<br>(1927–1999)<ref>{{Cyt
| tytuł = Kendtes Gravsted
| wolumin = Nr. 5
| strony = 89
}}</ref> W Danii znany pod imieniem Georges, które wcześniej przyjął jako swój konspiracyjny pseudonim w Powstaniu Warsawskim. <ref>{{Cyt |tytuł = Przekrój | nazwisko r = Kalkowski | imię r = Jan | rozdział = Dwa Pomiany | adres rozdziału = https://przekroj.pl/archiwum/artykuly/29793 | miejsce = Kraków | rok = 1969 | wolumin = nr 1268 | strony = 1–2 }}</ref>|- <!--------TOPOLINSKI--------->
| [[File:Roger Topolinski.JPG|100px|Roger Topolinski]] || style=text-align:left | '''Roger Topolinski'''{{czyt|Roger Topolinski}}<br>(1905–1994) || [[Plik:FRA.png|23px|]] {{small|Francja}} || Właściciel paryskiej restauracji ''Lapérouse'',<ref>{{Cyt
| tytuł = È molto goloso
| wydawca = WordPress
| data = 2 maja 2021
}}</ref> prezes Związku Restauratorów Paryskich, podobno potomek nadwornego kucharza króla Stanisława Leszczyńskiego w Lunéville (<ref>{{Cyt | nazwisko = | imię = | tytuł = Przegląd Gastronomiczny | nazwisko r = Nowicki, s | imię r = Zdzisław T. | rozdział = Powrót Orderu Pomiana | wydawca = Wydawnictwo Czasopism i&nbsp;Książek Technicznych {{small|SIGMA-NOT}} | miejsce = Warszawa | data = listopad 1998 | strony = 13) }}</ref>|-<!--------PRZEKRÓJ--------->| [[File:Przekrój.png|100px|Winieta tytułowa Przekroju]] || style=text-align:left | Redakcja tygodnika '''''[https://przekroj.pl/ Przekrój]''''' || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || Przypkowski i ,,sfafikowani" z nim dziennikarze często pisali o jego działalności właśnie na łamach ''Przekroju''.<br>Odznaczenie odebrał zastępca redaktora naczelnego [https://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Kalkowski Jan Kalkowski] (1922–1989), <ref>{{Cyt | tytuł = Przekrój | nazwisko r = Kalkowski | imię r = Jan | rozdział = Z przyjemnością informujemy Czytelników, że... | adres rozdziału = https://przekroj.pl/archiwum/artykuly/39950 | miejsce = Kraków | rok = 1969 | wolumin = nr 1285 | strony = 9 }}</ref> autor artykułów i książek o tematyce kulinarnej.<ref>{{Cyt
| nazwisko = Klominek
| imię = Andrzej
| strony = 324–325
}}</ref>
|-<!--------PUDLISZKI--------->| [[File:Pudliszki.png|100px|Logo Pudliszek]] || style=text-align:left | Przedsiębiorstwo '''[https://www.pudliszki.pl/o-nas/historia-firmy Pudliszki]''' || [[Plik:POL.png|23px|]] {{small|Polska}} || O pionierskiej roli zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego w Pudliszkach wspomniałem już kiedyś pisząc o [[Keczup czy musztarda?#Keczup – „coś w rodzaju kabulu”|historii keczupu]].<br>Odznaczenie odebrał dyrektor naczelny zakładu Zbyszko Trzeciakowski (1913–1989).[<ref> {{Cyt | innie = reż. Wiesław Karaś | tytuł = Ludzie z pierwszych stron gazet | url = https://www.youtube.com/watch?v=CmAh8vvsk0M] | wydawca = Telewizja Polska, Oddział we Wrocławiu | rok = 10 kwietnia 1976 }}</ref>
|-
|}

Menu nawigacyjne