Zmiany

Przejdź do nawigacji Przejdź do wyszukiwania

Gastronomiczny Order Pomiana

Rozmiar się nie zmienił, 3 czerwca
brak opisu edycji
{{data|3 czerwca 2024}}
[[File:Odznaka orderu Pomiana.jpg|thumb|upright=1.3|Odznaka orderu Orderu Pomiana]]
Na aukcjach numizmatyczno-falerystycznych pojawia się od czasu do czasu takie dziwne odznaczenie jak Order Pomiana.<ref> {{Cyt
| tytuł = Rzeczpospolita
[[File:Ekslibris gastronomiczny Przypkowskiego.jpg|thumb|Ekslibrys gastronomiczny Tadeusza Przypkowskiego]]
Przypkowski, który znaczną część swej kolekcji gastronomicznej zawdzięczał Pożerskiemu, chciał w&nbsp;jakiś sposób swego zmarłego przyjaciela uczcić. I&nbsp;tak właśnie narodziła się idea powołania Orderu Pomiana. Pomysł na taką właśnie formę upamiętnienia wielkiego gastronoma wziął się, jak sądzę, z&nbsp;innego specjalistycznego orderu. Przypkowski był już bowiem aktywnym członkiem Orderu Białego Kruka. Rycerski Zakon Białego Kruka, założony w&nbsp;1930&nbsp;r., zrzeszał głównie krakowskich bibliofilów. Zgodnie z&nbsp;ustawą konstytucyjną Kapituły Orderukapituły orderu, „najwyższą cnotą Zakonu jest miłość do ksiąg”.<ref> {{Cyt
| tytuł = Salon Tradycji Polskiej
| rozdział = Rycerski Zakon Białego Kruka
== Kawior i&nbsp;koniak kontra kaszanka i&nbsp;kawa zbożowa ==
W przeciwieństwie do Kapituły kapituły Orderu Białego Kruka, którego działalność otaczał zawsze nimb tajemniczości na miarę loży wolnomularskiej, Przypkowski od początku zakładał, że głównym celem Orderu Pomiana będzie promocja – przede wszystkim kuchni polskiej na świecie, a&nbsp;trochę też samego Przypkowskiego i&nbsp;jego muzeum. A&nbsp;żeby to się udało, to wiedział, że trzeba było tym pomysłem zainteresować władze państwowe. Tylko jak przekonać komunistów do idei orderu, który wywodził się przecież z&nbsp;feudalnej tradycji zakonów rycerskich? Przypkowski przedstawiał tę ideę jako sposób na naprawę polskiej kuchni, która w&nbsp;czasach budowy komunizmu była już tylko cieniem swej dawnej chwały. Jedzenie w&nbsp;Polsce Ludowej było w&nbsp;powszechnym mniemaniu mało urozmaicone, monotonne, szare i&nbsp;nieciekawe. Przypkowski głosił więc potrzebę „poprawienia kuchni publicznej bez obalenia ustroju”. Pozostawało jeszcze pytanie, z&nbsp;kim we władzach najlepiej o&nbsp;tym projekcie rozmawiać. Pozwólcie więc, iż przypomnę – szczególnie młodszym Czytelnikom – kto wówczas rządził w&nbsp;Polsce.
[[File:Cyrankiewicz i Gomułka.jpg|thumb|left|Józef Cyrankiewicz (z&nbsp;lewej) i&nbsp;Władysław Gomułka]]
| Jednogłośnie‎ ‎postanowiono‎ ‎dążyć‎ ‎do‎ ‎przywrócenia dawnej‎ ‎sławy‎ ‎Polskiej‎ ‎Kuchni, jako‎ ‎wybitnemu‎ ‎działowi‎ ‎Polskiej‎ ‎Kultury,‎ ‎przez‎ ‎sprecyzowanie‎ ‎i‎ ‎na‎ ‎podstawie‎ ‎nowej‎ ‎bazy‎ ‎ustrojowej‎ ‎wprowadzenie‎ ‎w życie‎ ‎jej‎ ‎pojęcia‎ ‎jako‎ ‎sztuki‎ ‎na naukowym‎ ‎podkładzie‎ ‎empirycznym‎ ‎czy‎ ‎badawczym,‎ ‎w przeciwieństwie‎ ‎do‎ ‎dotychczasowego‎ ‎jej‎ ‎traktowania‎ ‎jako zbiurokratyzowanego‎ ‎rzemiosła i‎ ‎przemysłu,‎ ‎co‎ ‎doprowadziło‎ ‎do jej‎ ‎tak‎ ‎powszechnie‎ ‎dyskutowanego‎ ‎upadku.‎ Jest to zadaniem głównym Kapituły Orderu Pomiana.
<!-- A unanimous decision has been taken to strive for bringing Polish Cuisine, as a signal branch of Polish Culture, to its former glory through precise definition and realisation, upon a new systemic base, of its notion as an art founded on scientific empirical and research-based groundwork, contrariwise to its heretofore treatment as a bureaucratised craft or industry, which has led to its universally discussed downfall. It is the foremost task standing before the Chapter of the Order of Pomiane. -->
| źródło = Rezolucja przyjęta przez kapitułę orderu Orderu Pomiana w&nbsp;drugą rocznicę śmierci Edwarda Pożerskiego; cyt. w: {{Cyt
| tytuł = Przekrój
| nazwisko r = Kalkowski
}}
W sumie do kapituły zrekrutowano kilkanaście osób. Żaden z&nbsp;członków nie miał jakichś silnych związków z&nbsp;gastronomią poza tym, że zapewne lubił dobrze zjeść (bo w&nbsp;końcu kto nie lubi?). Poniżej zamieszczam listę pełnego – na tyle, na ile udało mi się ustalić – składu Kapituły kapituły Gastronomicznego Orderu Pomiana.
{| class=wikitable
| adres rozdziału = https://www.polskieradio.pl/10/5374/artykul/2831015,pawlowa-i-kucharski-kto-serwowal-iwaszkiewiczom-kure-po-literacku
| data = 25 października 2021
}}</ref> Po II wojnie światowej szef kuchni w&nbsp;Grand Hotelu w&nbsp;Sopocie oraz w&nbsp;ośrodku konferencyjno-wypoczynkowym Polskiej Akademii Nauk w&nbsp;pałacu w&nbsp;Jabłonnie.<ref>Biogram dołączony do listy odznaczonych orderem Orderem Pomiana, Muzeum im. Przypkowskich w&nbsp;Jędrzejowie</ref><ref> {{Cyt
| tytuł = Gazeta Powiatowa
| nazwisko r = Degiel
|-
|}
‎<span id=uwaga>*)‎</span> {{small|Kraj zamieszkania (bądź siedziby) – w&nbsp;chwili odznaczenia orderem Orderem Pomiana}}
== Potrawa piąta: Przypkowska zupa króla Stanisława ==

Menu nawigacyjne