* Renesansowa kuchnia włoska nie różni się specjalnie od średniowiecznej; ''Opera'' Scappiego (1570) nie jest tu wyjątkiem. (s. 30)
* Katarzyna rzekomo sprowadziła do Francji: karczochy, brokuły, groszek, pomidory, sorbety owocowe, konfitury, makaraon. (s. 31; cyt. J-F. Solnon)
* 1978 - pierwsze naukowo uargumentowane odrzucenie mitu Katarzyny przez J-F. Revela
* Frangipani, w zależności od wersji legendy, należał do otoczenia Katarzyny albo Henryka III, nosił tytuł hrabiego albo markiza, miał na imię Cesare albo Pompeo, pochodził z Florencji albo z Rzymu. (s. 81)
* Inni legendarni kucharze Katarzyny: Popelini (wynalazca ciasta parzonego [pâte à popelin]); Giovanni Pastilla (wynalaza [pastilles] lub masy cukrowej [pastillage]); Berini (odkrywca zapomnianych sosów);