Wychodziłoby więc na to, że jeśli jakieś warzywa rozpowszechniły się w Polsce za czasów królowej Bony, to mogły to być sałata, por, fasola i może karczochy. Z tego zbioru tylko por należy do standardowego polskiego zestawu warzyw do gotowania rosołu, który znamy pod zbiorczą nazwą ,,włoszczyzny".
{{ Cytat
| Już Teodorowa włożyła kurczęta w garnek, a trzymając pory i selery w ręku, ,,za mego dzieciństwa," rzekła, ,,nie znaliśmy tej włoszczyzny. Królowa Bona przywiozła nam je z swoich tam, jak się zowią? zamorskich krajów. Z ogrodów królewskich rozeszły się po całych okolicach Krakowa i dalej jeszcze, bo stara królowa j[ej]m[oś]ć lubi ogrody, wszędzie je sadzi i szczepi, mówią że w Czersku i innych imionach* swoich pozasadzała winną macicę."
| źródło = {{Cyt
| nazwisko = Niemcewicz
| imię = Julian Ursyn
| tytuł = Jan z Tęczyna: powieść historyczna
| url = https://polona.pl/item-view/4d8c5eb0-019a-48ff-aa38-3cd6088c2bf3?page=26
| wydawca = N. Glücksberg
| miejsce = Warszawa
| rok = 1825
| tom = 1
| strony = 9--10
}}<br>*) Dobrach (przypis autora).
}}
== Obrazki ==